GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ekonomija u 2022. porasla 1,9% unatoč nizu šokova

Njemačka ekonomija u 2022. porasla 1,9% unatoč nizu šokova
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2023 / 21:56
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je 1,9 posto u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom unatoč brojnim krizama, objavio je Savezni ured za statistiku u prvoj procjeni u petak.

Najveće europsko gospodarstvo imalo je bolje rezultate od očekivanog s obzirom na šokove cijena energije, rekordnu inflaciju i uska grla u opskrbi.

Procjena je nadmašila prognozu ekonomista od 1,8% za cijelu prošlu godinu.

Iako je rat u Ukrajini naglo raspršio nade u snažan uzlet nakon dvije godine pogođene koronavirusom, ipak su zabilježena tri uzastopna tromjesečja.

No, bruto domaći proizvod (BDP) je u zadnjem kvartalu godine stagnirao u odnosu na prethodni kvartal.

U 2021. njemačko gospodarstvo poraslo je 2,6%.

Mnogi ekonomisti više ne vide izglede za 2023. tako mračno kao u početku nakon početka ruskog rata.

Recesija od koje su se dugo bojali vjerojatno će biti relativno blaga, a najnovije ekonomske prognoze predviđaju pad BDP-a manji od 1% u 2023.

S obzirom na to da država privatnim kućanstvima i tvrtkama daje milijarde olakšica od poskupljenja energije, neki instituti čak očekuju blagi gospodarski rast u Njemačkoj ove godine.

Mnoga kućanstva još uvijek imaju relativno veliku ušteđevinu novca koju nisu potrošili tijekom pandemije zbog otkazanih putovanja i aktivnosti.

Visoki troškovi energije i općenito visoka stopa inflacije također usporavaju potrošnju.

Ekonomisti procjenjuju da će se situacija postupno smirivati od druge polovice 2023. godine.

Privatna potrošnja, koja je važan stup domaćeg njemačkog gospodarstva, tada bi također trebala ponovno porasti.

Ekonomisti također očekuju da će potražnja za robom "proizvedenom u Njemačkoj" u inozemstvu ponovno porasti.

U isto vrijeme, Njemačka, zemlja poznata po svojoj averziji prema dugu, vjerojatno će povećati javni deficit ove godine iz svih svojih državnih programa pomoći.

U protekloj godini savezna vlada, države, općine i fondovi socijalnog osiguranja ponovno su potrošili više novca nego što su primili, prema izračunima Saveznog ureda za statistiku. Deficit je iznosio ukupno 101,6 milijardi eura (110,1 milijardu dolara).

Ipak, Njemačka nakon dvije godine pandemije ponovno poštuje europska pravila o dugu i deficitu. Manjak u odnosu na ukupnu gospodarsku proizvodnju prema preliminarnim podacima iznosio je 2,6 posto. Pakt o stabilnosti i rastu dopušta državama EU proračunski manjak od najviše 3%.

Međutim, većina država EU-a privremeno je suspendirala ova pravila od pandemije. Trenutačni plan je da pakt ponovno stupi na snagu 2024.

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija u Njemačkoj, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE