GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka godišnje treba milijun i pol radnika iz inozemstva

Njemačka godišnje treba milijun i pol radnika iz inozemstva
POTREBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 08:45
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Jače useljavanje rješenje je za nedostatak kvalificirane radne snage u Njemačkoj, rekla je Monika Schnitzer, predsjedavajuća Vijeća ekonomskih stručnjaka njemačke vlade.

“Njemačkoj treba 1,5 milijuna useljenika godišnje kako bismo, ako se odbije enormno iseljavanje, svake godine imali 400.000 novih građana i tako sačuvali broj radnika”, rekao je za Süddeutsche Zeitung stručnjak iz kolokvijalno poznatog savjetodavnog tijela. kao savjet ekonomskih mudraca.

"Hitno nam je potrebna kultura dobrodošlice. Ako Intel gradi tvornicu u Magdeburgu i treba mu strane kvalificirane radnike, oni također moraju osjećati da su tamo dobrodošli", rekla je Schnitzerova.

Ocijenila je da novi njemački zakon o profesionalnom radu ide u tom smjeru. No, prema njezinim riječima, potrebno je više, primjerice usluge za imigrante koje im neće stvarati strah, već će pružati usluge.

"Ne trebamo inzistirati da stranci govore njemački za svaki posao, ali trebamo paziti da zaposlenici službi za strance govore engleski", pojasnila je Schnitzerova.

Prije deset dana njemačka vladajuća tročlana koalicija svojom je većinom u Bundestagu progurala novi zakon o useljavanju kvalificiranih radnika. Novost u njemu je, između ostalog, tzv. sustav šansi koji se temelji na bodovima koji se stječu prema različitim kriterijima.

To uključuje poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i veze s Njemačkom. IT stručnjaci će ubuduće moći dolaziti u Njemačku i bez sveučilišne diplome, ako dokažu da imaju potrebne kvalifikacije.

Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačke Vlade ima pet članova i kao državno tijelo bavi se analizom ukupnog gospodarskog razvoja zemlje.

Tagovi: njemačka, radnici, radna snaga, migranti, uvoz radnika
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE