GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i dalje opasno ovisna o malom broju stranih dobavljača

Njemačka i dalje opasno ovisna o malom broju stranih dobavljača
OVISNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2024 / 18:05
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka industrija nije reagirala na upozorenja političara i nadalje je opasno zavisna od stranih dobavljača. Danas je čak nešto manje otporan nego u vrijeme pandemije i prekida lanaca isporuke, upozorio je u sredu institut Prognos.

Direktna uvozna zavisnost ostala je na istom nivou, mada je pandemija ukazala na rizike. U pojedinim sektorima danas je i nešto veće, navodi se u studiji koju je naručilo udruženje bavarske ekonomije.

Najvažniji izvor poluproizvoda i danas je Kina, sve nepredvidivija i hostilnija azijska supersila. Sijlede savezničke države, SAD i Francuska.

Autoindustrija je vodeći uvoznik poluproizvoda u Njemačkoj, koji godišnje troši 62 milijarde eura, ispred kemijske i strojne industrije sa po 37 milijardi.

Uočljiva je "kritična koncentracija uvoza" iz malog kruga zemalja, posebno u sektorima koji za proizvodnju nabavljaju jednostavne poluproizvode.

Među njima su poljoprivreda, prehrambena industrija, niskogradnja, drvnoprerađivačka i tekstilna industrija, navodi se u studiji.

Slična, rizična usmjerenost na mali broj uvoznih izvora bez domaće alternative postoji i u kritičnim područjima kemijske industrije, farmacije, obrade podataka, elektronske i optičke industrije.

Nemački političari i ekonomisti godinama upozoravaju da je zavisnost od malog broja opskrbljivača potencijalno opasna jer ih izlaže smetnjama i pritisku.

"Diverzifikacija je neizbježan put na srednji rok", ocijenio je direktor bavarskog udruženja Bertram Brossardt, zahtijevajući za jačanje političke i diplomatske podrške u spoljnoj trgovini.

Tagovi: njemačka, dobavljači
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE