GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji

Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 21:17
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Brzu i uvjerljivu reakciju Europe na gospodarske posljedice korona krize žele i Rim i Berlin koji je suzdržaniji prema brzom dogovoru o paketu mjera, priopćeno je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak pored Berlina.

"Izazov je ogroman i zato i odgovor mora biti istih razmjera", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s talijanskim premijerom Giuseppeom Contijem u dvorcu Mesebergu pored Berlina.

Upozorila je na pokušaje umanjivanja fonda za borbu protiv gospodarskih posljedica korona krize.

"Ono što je za ovaj fond važno je da je obiman i da ostane obiman", rekla je Merkel za fond u ukupnoj visini od 750 milijardi eura te je zaključila kako je zadaća Europe da ovu krizu prevlada solidarno.

Izrazila je optimizam da će dogovor o fondu biti postignut usprkos otporu tzv. štedljive četvorke, Austrije, Nizozemske, Švedske i Danske koje se protive tomu da veći dio fonda bude isplaćen u vidu nepovratne pomoći, a tek manji u obliku kredita.

"Pored Njemačke i Italije tu su još 25 drugih predsjednika država i vlada i zato trebamo graditi mostove u svim smjerovima", rekla je Merkel i dodala kako je "put do cilja još dug".

"Stajališta su za sada udaljena. Ne mogu sa sigurnošću reći hoćemo li već u petak ili subotu postići dogovor", rekla je Merkel.

Talijanski premijer inzistira na što bržem dogovoru i primjeni fonda pomoći.

"Mi moramo djelovati brzo, reagirati brzo jer nas povijest uči da ni najbolja reakcija nije dobra ako stigne presporo“, rekao je Conte.

Uvjeren je da bi se zajedničko tržište EU-a "uništilo u najkraćem roku" bez odlučne reakcije na posljedice korona krize po gospodarstvo. To bi za posljedicu imalo, kako je rekao, "cjepkanje EU-a".

"Koordinirana i snažna reakcija Europe vrlo je važna protiv ove krize koja je epohalna", rekao je Conte.

I Merkel i Conte su pohvalili inicijativu predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela koja bi trebala voditi kompromisu.

"Njemačka je, isto kao i Italija, zainteresirana za to da zajedničko tržište funkcionira", rekla je njemačka kancelarka.

Uoči summita Merkel razgovara i s premijerom Španjolske

Uz oko 35 tisuća smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom Italija je suočena s ozbiljnim gospodarskim posljedicama pandemije.

Italija bi mogla dobiti 36 milijardi eura povoljnih zajmova kao pomoć njezinom gospodarstvu za koje je u ovoj godini predviđen pad od 10 posto.

No ta je ponuda potaknula i prijepore unutar Italije i to zbog činjenice da je ESM dospio na loš glas zbog bolnih ciklusa štednje nužnih da bi se tijekom dužničke krize unutar eurozone dobilo zajmove.

Lideri država članica EU sastat će se u petak i subotu u Bruxellesu kako bi razmotrili plan Europske komisije o paketu pomoći od 750 milijardi eura, pričemu bi se bespovratno na članice raspodijelilo 500 milijardi eura, a 250 milijardi eura kroz zajmove.

Uoči samita europskih lidera krajem tjedna Merkel će u utorak u svom uredu u Berlinu ugostiti i španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Tagovi: Njemačka, Italija, pamet ekonomske pomoći, Giuseppe Conte, Angela Merkel, Pedro Sanchez
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE