GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom

Njemačka industrija poziva Scholza da pojača suradnju s Južnom Amerikom
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 20:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Kad je u subotu započeo put njemačkog kancelara Olafa Scholza u Južnu Ameriku, domaća poslovna zajednica pozvala ga je da jačanje trgovinskih i investicijskih veza s kontinentom učini prioritetom.

Prva postaja je Buenos Aires, glavni grad Argentine, nakon čega slijedi Čile u nedjelju i dvodnevni posjet Brazilu, gdje će se sastati s novim ljevičarskim predsjednikom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Zemlje su ključne za osiguravanje "održivog vađenja sirovina i energije", rekao je za dpa Peter Adrian, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Oni bi također pomogli u njemačkoj "diverzifikaciji opskrbnih lanaca i prodajnih tržišta", rekao je.

Njemačke tvrtke već su desetljećima aktivne u Brazilu. Više od 1.000 njemačkih kompanija ima sjedište u ovoj južnoameričkoj zemlji, uključujući poznata imena kao što su Mercedes-Benz, Volkswagen, ThyssenKrupp, Siemens, BASF, Bayer i MAN.

Brazilska metropola São Paulo najveće je njemačko poslovno mjesto izvan Njemačke.

Međutim, kako bi ostali konkurentni, ključni su sporazumi o suradnji, rekao je Adrian.

"Sporazum između EU-a i Mercosura, koji je već u potpunosti ispregovaran, trebao bi konačno biti ratificiran, kao i sporazumi s Meksikom i Čileom", rekao je Adrian.

Trgovinski sporazum između EU i južnoameričke konfederacije Mercosur (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj) stvorio bi najveće područje slobodne trgovine na svijetu s oko 780 milijuna ljudi.

Načelno je dogovoreno 2019., ali je proces ratifikacije zastao zbog zabrinutosti za okoliš, odnosno uništavanja amazonske prašume u Brazilu.

Njemačka vlada kaže da vidi Scholzovo putovanje kao način da se ubrza proces ratifikacije.

Scholza će pratiti poslovna delegacija koju čini desetak rukovoditelja i predstavnika poslovnih udruga.

Siegfried Russwurm, čelnik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI), rekao je za dpa: "Sporazum o slobodnoj trgovini nudi priliku poduzećima da se više diversificiraju na svjetskim tržištima kako bi se smanjila jednostrana ovisnost."

Scholz je krenuo u proširenje međunarodnih odnosa Njemačke u jeku geopolitičkih šokova izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu.

Tagovi: Olaf Scholz, njemačka industrija, Južna Amerika
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE