GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrija ugodno iznenadila rastom narudžbi

Njemačka industrija ugodno iznenadila rastom narudžbi
NARUDŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2023 / 20:43
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka industrija je na iznenađenje stručnjaka u novu godinu ušla s pozitivnom bilancom narudžbi, jer je u siječnju primljen jedan posto više narudžbi nego u prosincu, objavio je u utorak Zavod za statistiku.

Analitičari su, suprotno tome, u proseku računali s padom narudžbe od 0,7 odsto. Jak rast u mjesecu koji je prethodio, sada je naknadno korigovan sa 3,2 na 3,4 odsto.

"Na prvi pogled dobar početak godine", ocijenio je ekonomist pokrajinske centralne banke Baden-Virtemberga Jens-Oliver Niklaš (Niklasch).

I glavni ekonomist VP Banke Tomas Gicel (Thomas Gitzel) s optimizmom je prokomentarisao brojeve. Ali je dodao da na drugi pogled stvari izgledaju još bolje, jer ako se ne uzimaju u obzir uvijek fluktuirajuće velike narudžbe, rast iznosi čak 2,9 odsto.

Kada se, međutim, pogledaju detalji, slika je vrlo pomiješana. Dok je domaća potražnja s minusom od 5,3 posto bila izrazito slaba, narudžbe iz inozemstva su s plusom od 5,5 posto pokazale svoju jaču stranu. Ipak, narudžbi iz eurozone bilo je manje, ali zato iz trećih zemalja znatno više.

Slika varira i kada je riječ o vrstama proizvoda – dok je potražnja za investicijskom robom poput strojeva značajno porasla, broj narudžbi međuproizvoda i potrošnja robe je značajno opao.

Njemačka industrija za sobom ima vrlu turbulentnu godinu. Tijekom 2022. nije pretrpjela samo posljedice rata u Ukrajini, nego i problem tereta u globalnim lancima opskrbe, koje je izazvalo pandemiju. Ipak, ta uska grla u globalnoj trgovini su se u posljednje vrijeme postepeno smanjila.

Tagovi: njemačka industrija, sirovine, narudžbe, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE