GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka industrijska proizvodnja pala u travnju

Njemačka industrijska proizvodnja pala u travnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2021 / 12:39
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Nestašica poluvodiča, drva i ostalih repromaterijala zakočila je njemačku industrijsku proizvodnju u travnju, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku, signaliziravši probleme u oporavku najvećeg europskog gospodarstva.

Proizvodnja je u travnju pala jedan posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima porasla 2,2 posto, izvijestio je Destatis.

Najveći pad bilježio je građevinski sektor, za 4,3 posto, a oštro je smanjena i proizvodnja robe široke potrošnje, za 3,3 posto.

"Proizvodnja je tako blago prigušena u travnju, nakon rasta u ožujku, a razlog su uska grla u opskrbi repromaterijalima (ponajprije poluvodičima i građevinskim drvom", tumači ministarstvo gospodarsta i energetike.

Situacija bi se trebala poboljšati u idućim mjesecima, dodaju, pozivajući se na pokazatelje poslovne klime i stabilnu potražnju.

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika dosegnula su u svibnju najvišu razinu u dvije godine zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa i padu broja zaraženih.

Nove su narudžbe u travnju blago pale, zakočene padom domaće potražnje, dok je inozemna porasla 2,7 posto u odnosu na ožujak.

"Takvu kombinaciju nismo do sada zabilježili: knjige narudžbi u industriji dobro su popunjene, a proizvodnja pada", primjećuje Thomas Gitzel iz VP Banka, objašnjavajući da su problemi s opskrbom poluvodičima pritisnuli proizvodnju u automobilskoj industriji.

To znači da će industrija unatoč popunjenim knjigama narudžbi dati tek ograničeni doprinos ukupnom gospodarskom rastu u drugom tromjesečju, procjenjuje Gitzel.

Andrew Kenningham iz Capital Economicsa smatra da će nestašica čipova vjerojatno i dalje sputavati oporavak, ali ne zadugo.

Industrijska proizvodnja trebala bi se donekle oporaviti u svibnju i lipnju, što bi omogućilo rast aktivnosti za najmanje jedan posto u drugom tromjesečju, dodao je Kenningham.

Kancelarka Angela Merkel naglasila je u ponedjeljak na virtualnom otvaranju Boscheve tvornice poluvodiča u Dresdenu da nestašica čipova u proizvodnji komplicira njemački gospodarski oporavak od koronakrize zbog koronavirusa.

Nestašica je prisilila brojne njemačke tvrtke da prijave radnike u državni program subvencioniranja plaća i da smanje proizvodnju, a analitičari procjenjuju i da će potaknuti rast cijena i pojačati inflatorne pritiske, navodi Reuters.

Tagovi: njemačka industrijska proizvodnja, njemačka ekonomija, Destatis, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE