GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Inflacija najteže pogađa siromašne

Njemačka: Inflacija najteže pogađa siromašne
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 18:31
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Inflacija je prošle godine u Njemačkoj bila rekordna, ali nije jednako pogodila sve - najviše su stradala kućanstva s niskim primanjima, podaci su Instituta za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) Zaklade Hans Böckler.

Siromašnije obitelji pretrpjele su inflatorno opterećenje od 9,8 posto u prosincu, u usporedbi sa 7,1 posto za bogatije, prema mjesečnom izvješću objavljenom u četvrtak.

Godišnja stopa inflacije u prosincu je iznosila 8,6 posto, nakon 10 posto u studenom. Inflacija je mjera porasta potrošačkih cijena tisuća proizvoda i usluga.

Smanjenje inflacije u prosincu ekonomisti pripisuju činjenici da je država od potrošača preuzela mjesečni račun za plin i grijanje. Tom je mjerom smanjen, ali ne i izbrisan jaz u proračunskom opterećenju između siromašnih i bogatih kućanstava, smatraju autori izvješća.

IMK svaki mjesec procjenjuje koliko će inflacija opteretiti različite kategorije kućanstava.

Inflacija se prošle godine ubrzala na 7,8 posto, no obitelji s niskim primanjima izdržale su 8,8 posto, dok su se bogatije istodobno suočile s 6,6 posto.

Razlika postoji jer siromašni proporcionalno veći dio kućnog budžeta troše na energiju i hranu, neizbježne stavke koje su najviše poskupjele.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, siromaštvo, Njemačka, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE