GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata

Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.

„Cijene moraju padati i savezna vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći da umirovljenici, obitelji, ali i poduzetnici i industrija budu u stanju plaćati svoje račune za energiju“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prilikom predstavljanja novog vladinog energetskog paketa pomoći.

Scholz je ovaj paket obrazložio „energetskim ratom” kojeg Putin vodi protiv Europe.

„Rusija koristi energiju kao oružje“, rekao je Scholz. On je, s obzirom na oštećenja plinovoda Sjeverni tok I i II rekao kako „u dogledno vrijeme“ plin iz Rusije neće biti dostavljan u Njemačku.

Scholz je sredstva koja je vlada ove godine pripremila za ublažavanje posljedica drastičnog porasta cijena energenata nazvao povijesnima.

„S prijašnjim energetskim paketima i ovim najnovijim savezna vlada ukupno izdvaja 300 milijardi eura pomoći“, rekao je Scholz.

Paket sadrži sredstva za održavanje cijena energenata na razini koja, kako je rekao Scholz, „potrošače štiti od preopterećenja“. Istodobno bi se trebali financirati poticaji za štednju energije.

Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka, FDP) rekao je da će unatoč novom zaduživanju od 200 milijardi Njemačka sljedeće godine biti u stanju pridržavati se ustavnih pravila o ograničenju dugova donesenih nakon financijske krize 2008.

On je rekao kako se Njemačka nalazi u „gospodarskom ratu“ za „blagostanje i slobodu“.

Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) rekao je kako se Njemačka još uvijek nalazi u kritičnoj fazi kada su u pitanju zalihe energije. Upozorio je da je i dalje potrebna štednja energije u privatnom i u gospodarskom sektoru.

„Energetska kriza u Europi prijeti pretvaranjem u socijalnu i gospodarsku krizu“, rekao je Habeck.

Njemačka vlada je već prije ljeta donijela pakete pomoći koje uključuju jednokratnu financijsku pomoć za domaćinstva.

Tagovi: cijene energije, energenti, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
PROTIVLJENJE
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su nakon dvije godine rada unutar radne skupine socijalnih partnera u zadnjoj fazi, tvrde, ubačene neke izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo.
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
OTKRIĆA
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
ZAGREB - "Rekao bih da je razuman, ali moram priznati da su me ugodno iznenadile izjave pojedinih gospodarstvenika, potencijalnih poreznih obveznika, koji su izrazili razumijevanje za razloge uvođenja dodatnog poreza na dobit."
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije
POTPORE
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u nedjelju promjene pravila o državnim potporama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE