GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka otvara vrata stranim radnicima

Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.

Prema nacrtu, stranci više neće biti ograničeni samo na rad u struci, pa će, primjerice, mehaničar moći raditi kao skladištar, a policajac kao konobar.

Prilikom razmatranja zahtjeva za radnu vizu iskustvo će dobiti na težini, a prijevod kvalifikacija na njemački izgubit će važnost za ulazak u Njemačku. Plan uključuje i inovativni sustav bodovanja za radnike iz trećih zemalja, uključujući i zemlje zapadnog Balkana.

Ministri su se složili oko osnovnih načela, da "kriteriji mogu biti kvalifikacije, poznavanje jezika, radno iskustvo, obiteljske veze s Njemačkom i dob".

Pitanje bodovanja nebuloznih kategorija poznavanja jezika i rodbinskih veza upravo dolazi na dnevni red rasprava u trojnoj koaliciji kancelara Olafa Scholza.

Navodno će službe za strance povoljnije odvagnuti mogućnost integracije s prethodnim boravcima u Njemačkoj, radom kod njemačkog poslodavca, ali i ako kandidat ima rodbinu u Njemačkoj.

Nacrtom još nije definirano kakav bi status ti srodnici trebali imati, primjerice jesu li zaposleni.

Lakše useljavanje dio je planirane reforme zakona o azilu i migraciji koju ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser želi pokrenuti do kraja godine.

Bundestag bi u petak trebao glasovati o takozvanoj mogućnosti za pravo boravka, odnosno o otvaranju perspektive ostanka za dobro integrirane strance koji već dugo žive u Njemačkoj bez sigurnog statusa.

Od 31. listopada 2022. svatko tko je u zemlji živio najmanje pet godina i nije počinio kazneno djelo trebao bi dobiti 18 mjeseci da ispuni uvjete za dugotrajni boravak - to uključuje poznavanje jezika i vlastita sredstva za život .

Tagovi: strani radnici, njemačko tržište, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE