GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se otvara za radnu snagu izvan EU-a

Njemačka se otvara za radnu snagu izvan EU-a
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2020 / 12:45
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - S jugoistoka Europe u Njemačku godišnje odlazi više od 100.000 radnika. 1. ožujka u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon, koji državljanima zemalja koje nisu članice EU-a olakšava zaposlenje u Njemačkoj.

Novi zakon za useljavanje je ustupak njemačke vlade poslodavcima, kako bi se u Njemačku brzo i bez birokracije mogla dovoditi kvalificirana radna snaga i to ne samo iz zemalja Europske unije. U mnogim branšama bilježi se manjak stručnog kadra. Mnoge tvrtke zbog nedostatka radnika ne mogu preuzimati nove narudžbe i trpe ogromnu financijsku štetu.

Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednost imao Nijemac ili građanin Europske unije. Ta provjera je trajala dugo i zbog toga se na odgovor njemačkog veleposlanstva odnosno konzulata čekalo i po godinu dana. Sada konzularno predstavništvo, nakon što neki građanin npr. iz BiH postavi molbu za vizu, ima rok od tri tjedna da pošalje upit Saveznom uredu za rad i zapošljavanje, koji onda, po novom zakonu, više ne vrši provjere ima li na uredu za zapošljavanje netko iz Njemačke koji je podesan za taj posao, nego u roku od 3 tjedna mora odgovoriti na upit veleposlanstva. Ako ne odgovori onda se smatra da je suglasnost izdana. Dakle cijeli postupak sada traje najviše 6 tjedana.

Zakon koji na snagu stupa 1. ožujka podrazumijeva i ubrzani postupak, po kojem budući njemački poslodavac, uz punomoć radnika, može zastupati njegove interese i pregovarati s nadležnim uredom za strance. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, ured za strance mora informirati njemačko veleposlanstvo koja onda u roku od tri dana mora izdati ulaznu vizu.

Strana radna snaga, po novom zakonu, može dolaziti i na izučavanje zanata u Njemačku na najmanje dvije godine. Za to moraju imati suglasnost Agencije za zapošljavanje. Strani radnici mogu dobiti i boravišnu dozvolu u Njemačkoj na 6 mjeseci radi traženja zanata, zaposlenja ili mjesta za studij. Za to je potrebna potvrda o znanju jezika ali i dokaz da se osoba može sama financirati.

I pored toga što novi zakon stupa na snagu 1. ožujka, stari zakon o zapošljavanju radnika sa zapadnog Balkana važi do kraja godine. Po starom zakonu za dolazak u Njemačku nije bila potrebna diploma, niti položen ispit o znanju jezika a mogli su dolaziti i nekvalificirani radnici. Preporuka pravnika je da stare zahtjeve ne treba povlačiti, mada njihova obrada može trajati i duže od isteka važenja starog zakona 31.prosinca 2020. godine.

Još jedan korak u otklanjanju barijera za nesmetan dolazak radne snage napravljen je proteklog ponedjeljka u Bonnu, gdje je otvoren Središnji ured za priznavanje diploma u Bonnu. Do sada je proces priznavanja diploma trajao mnogo duže nego u SAD-u, Kanadi ili skandinavskim zemljama. Pored toga to je bila nadležnost svake savezne zemlje, time se bavilo čak 1.400 službi a kriteriji su bili neujednačeni. Na istoku Njemačke se najlakše dobivalo priznanje diplome a u Bavarskoj najteže. Sada će i ta procedura biti pojednostavljena.

Liječnici, medicinsko osoblje, inženjeri i informatičari su i prije olakšano ili preko tzv. plave karte mogli dolaziti na rad u Njemačku ali je uvjet za to bila dosta visoka plaća. Nerijetko su i menadžeri njemačkih bolnica i staračkih domova dolazili u regiju kako bi privukli medicinske sestre i njegovatelje. Njemački poslodavci tradicionalno cijene radnu snagu iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Tagovi: Njemačka, njemačko tržište rada, strani radnici, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
Kako regulirati rad na daljinu?
REGULACIJA
Kako regulirati rad na daljinu?
RIJEKA - Radnicima su kod radu na daljinu važna pitanja zaštite na radu, definiranja troškova, prava na privatnost i isključenje, a poslodavci će taj model koristiti kada i ako se rad na daljinu uklapa u poslovni model tvrtke, neki su od naglasaka s konferencije o budućnosti rada na daljinu, koja je u petak održana u Rijeci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE