GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Ukidanje pravila o radu od kuće, traže se dugotrajna rješenja

Njemačka: Ukidanje pravila o radu od kuće, traže se dugotrajna rješenja
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 13:39
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U Njemačkoj s krajem lipnja ističe paket mjera borbe protiv pandemije koji između ostalog sadrži i obvezu poslodavca da zaposlenima omogući rad od kuće, što poslodavci pozdravljaju dok sindikati i neke stranke traže trajnu regulaciju ovog oblika rada.

Predsjednik Saveza njemačkih poslodavaca Steffen Kampeter izrazio je zadovoljstvo što će doći kraj “nepotrebnom miješanju politike u radne procese”.

On je ponovio kritiku poslodavaca koji su se oštro protivili odredbi o obaveznoj ponudi rada od kuće koju je vlada uvela početkom travnja.

“Poslodavci su i sami, bez naredbi odozgo, dobro regulirali pravilo o radu od kuće gdje god je to bilo moguće”, rekao je Kampeter.

Istodobno sindikati i neke stranke traže dugotrajnu zakonsku regulaciju rada od kuće.

Predsjednik Njemačkog saveza sindikata (DGB) Reiner Hoffmann je rekao kako su posljednji mjeseci pokazali kako mnogi posloprimci priželjkuju “zdravu mješavinu rada na radnom mjestu i mogućnosti mobilnog rada”.

“Nama su potrebna jasna pravila koja bi onemogućila i negativne strane rada od kuće poput prekovremenih sati i neplaćenog rada”, rekao je Hoffmann.

Dugotrajno pravilo o radu od kuće podržava vladina Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ali ne i veći koalicijski partner Unija CDU/CSU.

Oporbena stranka Zeleni smatra ukidanje obveze rada od kuće u trenutku širenja delta varijante koronavirusa “neodgovornim”.

Jedna studija zdravstvenog osiguranja DAK je pokazala kako u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji 57 posto zaposlenih želi zadržati mogućnost kombinacije rada na radnom mjestu i od kuće.

Kao najveću prednost ispitani navode uštedu vremena za put na radno mjesto kao i bolju mogućnost kombiniranja radnog i obiteljskog života.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu, Reiner Hoffmann, Njemačka
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE