GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Ukrajinske izbjeglice pružaju veliko olakšanje tržištu rada

Njemačka: Ukrajinske izbjeglice pružaju veliko olakšanje tržištu rada
OLAKŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 18:47
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Oko godinu dana nakon početka rata protiv Ukrajine, Savezna agencija za zapošljavanje očekuje značajno olakšanje njemačkog tržišta rada zbog izbjeglica u zemlji.

Daniel Terzenbach, član uprave u agenciji, rekao je za dpa u bavarskom gradu Nürnbergu gdje je sjedište agencije da je od početka rata oko 65.000 Ukrajinaca više zaposleno na sigurnim pozicijama nego prije početka borbi.

Osim toga, na takozvanim mini poslovima bila je 21.000 Ukrajinaca. Svi oni doprinose borbi protiv nedostatka kadra u njemačkom gospodarstvu, rekao je dodavši: "Njemačko tržište rada ih je u stanju apsorbirati."

Očekuje da će se broj radnika iz Ukrajine značajno povećati u nadolazećim tjednima i mjesecima nakon što žene i muškarci završe tečajeve integracije i stručnog jezika koje nudi Savezni ured za migracije i izbjeglice.

Osobito od drugog tromjesečja nadalje bit će dostupan veći broj diplomanata s dobrim poznavanjem jezika, rekao je. "Namjerno smo pokušali kvalifikacije ljudi također učiniti prepoznatljivima i upotrebljivima", rekao je Terzenbach.

Kazao je da namjera nije da se izbjeglice smjesta smjeste na pomoćna radna mjesta, već da se iskoriste prema njihovim mogućnostima.

Tijekom vala izbjeglica uglavnom iz Sirije 2014. do 2016. cilj je bio imati 50% zaposlenih nakon pet do šest godina – to je postignuto unatoč nedaćama pandemije koronavirusa.

Sada postoji šansa da dobijete još veći postotak na poslovima kroz poboljšane procedure i bolje ciljana zapošljavanja. Gotovo svi imaju šanse na tržištu rada, rekao je Terzenbach.

Evidentno je da je veliki dio izbjeglica voljan ostati u Njemačkoj na duži rok, učiti njemački jezik i raditi. “Vidimo vrlo visoku razinu motivacije, čak do te mjere da sami sebe preopterećuju”, naglasio je.

Ovakvom razvoju ide u prilog i činjenica da sve više radno sposobnih muškaraca dolazi u Njemačku – bez obzira na obvezni vojni rok u Ukrajini.

Prema Terzenbachu, briga o djeci mogla bi postati prepreka. "Premalo je mjesta za čuvanje djece, općine nisu predvidjele krizu u planiranju potražnje. Zato su nam potrebna privremena rješenja za premošćivanje, poput proširenja ponude dadilja koje čuvaju više djece."

Ranije je predsjednik Saveznog ureda za migracije i izbjeglice Hans-Eckhard Sommer rekao da su integracijski i jezični tečajevi posjećeniji nego ikada prije.

Više od 500.000 imigranata sudjelovalo je u takvim tečajevima prošle godine, rekao je Sommer. Taj broj predstavlja udvostručenje u odnosu na 2021. godinu.

Tagovi: ukrajinske izbjeglice, njemačko tržište rada, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
TRŽIŠTE RADA
Hrvatska s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage
ZAGREB - Nedostatak kvalificirane radne snage najveći je ograničavajući čimbenik proizvodnje u Hrvatskoj, a to će se nastaviti i idućih godina - analiza je HNB-a predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
SKOK
Kineski uvoz skočio 8,4% u travnju, iznad očekivanja
PEKING - Kineska carinska agencija objavila je u četvrtak podatke koji pokazuju da je izvoz porastao u skladu s očekivanjima u travnju, dok je uvoz porastao iznad predviđanja.
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
TRADE
China’s imports jump 8.4% in April, exceeding expectations as purchases from the U.S. grow
BEIJING - China’s customs agency released data Thursday that showed exports rose in-line with expectations in April, while imports surged ahead of forecasts.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE