GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.

Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2023 / 19:39
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.

Predviđanje je bolje od jesenske prognoze o padu bruto domaćeg proizvoda za cijelu 2023. godinu.

Vlada je sredinom listopada predvidjela da će BDP pasti za 0,4% tijekom 2023., ali godišnje izvješće navodi da je pad gospodarskog rasta na kraju godine bio kraći i manje izražen nego što se predviđalo u jesen. .

Tome su pridonijele državne subvencije gospodarstvu i kućanstvima te prilagodbe cijena energenata, uz smanjenje potrošnje plina, stoji u izvješću.

"Ipak, još uvijek postoje mnogi čimbenici stresa: ruska invazija na Ukrajinu i njezine gospodarske posljedice, slabo globalno gospodarstvo, kao i kontinuirano visoke cijene energije i inflacija u usporedbi s razinama prije krize", navodi se.

Njemačka je inflacija prošle godine iznosila 7,9%, što je oštro više u odnosu na prethodne godine kao rezultat porasta cijena energije i hrane.

Vlada očekuje da će se inflacija nastaviti tijekom godine, ali po nižoj stopi. Predviđa se inflacija od 6,0% za cijelu godinu, pri čemu će državne mjere za ograničavanje rasta cijena energije pridonijeti nižoj stopi.

Njemačka središnja banka, Bundesbank, izdaje odvojene prognoze. Sredinom prosinca predvidio je smanjenje BDP-a od 0,5% za 2023., nakon čega slijedi povratak na rast 2024. i 2025.

Institut Ifo sa sjedištem u Münchenu objavio je u srijedu da je njegov indeks poslovne klime u budućnosti porastao na 90,2 boda u siječnju, u odnosu na 88,6 bodova u prosincu.

"Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu se poboljšalo", navodi se. "To je zbog znatno manje pesimističnih očekivanja."

Napominjući da su poduzeća manje zadovoljna trenutnom situacijom, ugledni ekonomski institut dodaje: "Njemačko gospodarstvo u novu godinu ulazi s više samopouzdanja."

Tagovi: njemačka ekonomija, inflacija u Njemačkoj, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE