GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada: Recesija 6,3 posto, potpuni oporavak početkom 2022.

Njemačka vlada: Recesija 6,3 posto, potpuni oporavak početkom 2022.
TEŽAK OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 15:43
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a od 6,3 posto, priopćio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier.

„Posljedice koronakrize uzrokuju drastičnu recesiju našeg gospodarstva nakon deset godina uzastopnog rasta“, rekao je ministar gospodarstva Altmaier prilikom predstavljanja proljetne gospodarske procjene njemačke vlade.

On istodobno očekuje i polagani oporavak gospodarstva nakon početnog šoka.

Najveći pad u drugom kvartalu, potom oporavak

„Najsnažniji pad gospodarskog učinka očekujemo za drugi kvartal ove godine. Nakon toga bi se gospodarstvo polako trebalo oporavljati“, rekao je Altmaier (Kršćansko-demokratska unija, CDU), koji je dodao kako je Njemačka pred „velikim izazovima“.

Za sljedeću godinu Altmaier očekuje oporavak gospodarstva i porast BDP-a za 5,2 posto. Njemačka vlada, kako je rekao, potpuni oporavak gospodarstva očekuje početkom 2022.

„Početkom 2022. bi se gospodarstvo trebalo vratiti na razinu od prije krize“, rekao je Altmaier.

Gubitak pola milijuna radnih mjesta

On se osvrnuo na program njemačke vlade za pomoć gospodarstvu, koji je donesen kratko nakon uvođenja mjera borbe protiv koronakrize.

„Kako bi gospodarske posljedice zadržali na najmanjoj mogućoj razini donijeli smo financijski zaštitni program u visini od bilijun eura. Naš cilj je sačuvati gospodarsku osnovu kako bi omogućili brz oporavak nakon krize“, rekao je Altmaier.

Zbog krize koja najviše pogađa uslužne djelatnosti, Altmaier računa s gubitkom preko pola milijuna radnih mjesta i porastom nezaposlenosti na 5,8 posto.

Vlada sprema dodatnu pomoć najpogođenijima

Vlada priprema i dodatnu financijsku pomoć za radnike koji su pogođeni mjerama skraćenog radnog vremena. Tako bi oni, bez obzira na obujam posla, zadržali 80 posto posljednje bruto plaće.

Altmaier je najavio i dodatnu pomoć za branše koje su direktno pogođene krizom.

„Za posebno pogođene sektore poput sajmova, kulture, velikih manifestacija i ugostiteljstva potrebne su dodatne odgovarajuće mjere“, rekao je Altmaier.

On je nagovijestio da bi krajem svibnja moglo uslijediti i postupno otvaranje ugostiteljskih objekata i smanjenja restrikcija glede socijalnih kontakata.

„Ako uspijemo održati uspjehe u borbi protiv pandemije tada imamo i perspektivu nade za ponovno pokretanje gospodarstva“, rekao je Altmaier.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemačka vlada, Njemačka, Peter Altmaier
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE