GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.

Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 18:44
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Time je vlada ublažila dosadašnju procjenu za 2020. godinu prema kojoj je predviđala 5,8-postotni pad a potvrdila je procjenu za iduću godinu.

Statistički ured danas je objavio da su aktivnosti u trećem tromjesečju porasle 8,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada su potonule 9,8 posto. Odvojeno je izvijestio o padu prometa u maloprodaji u rujnu, za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjen 1,7 posto.

Podaci signaliziraju zabrinutost potrošača zbog novog vala pandemije koronavirusa, potaknuvši vladu da za ponedjeljak najavi opetovano zatvaranje aktivnosti, iako u nešto blažem opsegu nego proljetos, kako bi zaustavila širenje zaraze.

Komentirajući nove procjene, ministar gospodarstva Peter Altmaier istaknuo je neizvjesnost s kojom se najveće europsko gospodarstvo suočava s obzirom na opetovano naglo širenje koronavirusne zaraze svijetom.

"Nalazimo se na prekretnici, klatno može krenuti u oba smjera", rekao je Altmaier, a prenijela novinska agencija Dpa.

"Naše gospodarstvo a posebno teško pogođene privredne grane mogu i dalje računati na pomoć vlade", dodao je ministar, prema priopćenju ministarstva.

Unatoč ublaženoj procjeni pada, Njemačku u 2020. očekuje jedna od najvećih recesija nakon Drugog svjetskog rata, premda ne bi trebala biti tako izražena kao u vrijeme zadnje globalne financijske krize 2009., primjećuje Reuters.

Tagovi: njemačka ekonomija, Peter Altmaier, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE