GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ekonomisti očekuju sporiji rast, ali i mogućnost recesije

Njemački ekonomisti očekuju sporiji rast, ali i mogućnost recesije
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2019 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo više nije suočeno s tek privremenim teškoćama, nego poduljim razdobljem usporavanja koje prijeti mogućnošću recesije jer se kompanije koje se oslanjaju na izvoz suočavaju sa sve slabijim izgledima za rast, pokazalo je istraživanje koje je agencija Dpa provela među njemačkim ekonomistima.

Njemačko gospodarstvo više nije suočeno s tek privremenim teškoćama, nego poduljim razdobljem usporavanja koje prijeti mogućnošću recesije jer se kompanije koje se oslanjaju na izvoz suočavaju sa sve slabijim izgledima za rast, pokazalo je istraživanje koje je agencija Dpa provela među njemačkim ekonomistima."Da se radi o privremenoj fazi u gospodarstvu po meni to zvuči malo previše optimistično, a umjesto toga, prije bih rekao da se radi o izraženijem silaznom kretanju", rekao je Eckart Tuchtfeld, ekonomist njemačkog Commerzbanka.

Takvo mišljenje dijeli i Katharina Utermoehl iz njemačkog osiguravatelja Allianza, ocijenivši da to više nije tek posrtanje rasta, već dugotrajna slaba faza.

Utermoehl je ukazala na čitav niz problema s kojima se bori najveće europsko gospodarstvo, u rasponu od slabljenja globalne trgovine i slabog automobilskog sektora do pojačane političke neizvjesnosti oko trgovinskih sporova, Italije i brexita.

Zbog tih opasnosti mnogi ekonomisti vide male šanse za oporavak u drugoj polovini 2019. godine. "Rizik od recesije u međuvremenu je postao prilično visok", rekla je Utermoehl.

Detlef Scheele iz Njemačke agencije za zapošljavanje (BA) rekao je za dpa kako bi usporavanje moglo potrajati do kraja godine. Pozitivno je što ne očekuje veći utjecaj na tamošnje robusno tržište rada. Potražnja za radnicima, prije svega u zdravstvu, logistici i obradi metala, ostaje velika, istaknuo je.

Stajališta ekonomista podudaraju se s pesimizmom kako njemačke vlade, tako i poslovnih ljudi i građana.

Vlada u Berlinu posljednjih je mjeseci smanjila svoje projekcije gospodarskog rasta. U sklopu proljetnih projekcija predviđala je rast od svega 0,5 posto za 2019. godinu.

Njemačko gospodarstvo poraslo je 0,4 posto u prvom tromjesečju 2019., nakon što je za dlaku izbjeglo recesiju krajem 2018. godine, podsjeća Dpa.

Ministarstvo gospodarstva predvidjelo je da će se „slab gospodarski trend" nastaviti tijekom tri mjeseca zaključno s lipnjem.

Istraživanje prošlog tjedna pokazalo je da polovina Nijemaca očekuje da će se ekonomski izgledi pogoršati. Samo 14 posto ih očekuje poboljšanje u sljedećih nekoliko godina, dok 34 posto očekuje da će stanje ostati nepromijenjeno, pokazalo je istraživanje koje su naručile televizije RTL i n-tv.

Ni raspoloženje među čelnicima kompanija nije puno bolje. Indeks poslovne klime njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo iz Muenchena bilježi neprestani pad od sredine 2018. godine. Uz to, podindeks za sektor proizvodnje u srpnju je zabilježio najveći pad od veljače 2009.godine.

Ekonomist Deutsche Banka Marc Schattenberg rekao je da čak i manji politički sukobi, poput spora s tankerima nafte između Irana i Britanije, negativno utječu na raspoloženje u korporativnom sektoru.

Nešto takvo nema izravan utjecaj na gospodarstvo, no ipak pridonosi usporavanju i neizvjesnosti u uredima direktora kompanija, rekao je Schattenberg.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački ekonomisti, Njemačka, recesija
PROČITAJ I OVO
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE