GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ekonomski savjetnici snizili procjenu rasta u 2021.

Njemački ekonomski savjetnici snizili procjenu rasta u 2021.
SNIŽENI IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade ublažilo je procjenu pada najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini, ali zbog drugog vala pandemije predviđa i slabiji rast u 2021. nego ljetos.

Gospodarstvo bi se po njihovim novim procjenama ove godine trebalo smanjiti 5,1 posto. U lipnju prognozirali su 6,5-postotni pad.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, gospodarstvo bi po najnovijim procjenama trebalo pasti 5,5 posto, u usporedbi sa 6,9-postotnim padom prognoziranim u lipnju.

To bi značilo da bi pandemija u gospodarstvu prouzročila manju štetu nego globalna financijska kriza 2009. godine, kada su se aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjile 5,6 posto.

U 2021. sada očekuju slabiji rast BDP-a, za 3,7 posto, snizivši lipanjsku procjenu za 1,2 postotna boda.

Gospodarstvo bi se po njihovim procjenama trebalo blago smanjiti u četvrtom tromjesečju ove godine i tek neznatno porasti u prva tri mjeseca 2021. zbog opetovanog uvođenja ograničenja kojima se nastoji suzbiti novi val širenja koronavirusa.

"Još nismo prevladali krizu koju je prouzročio koronavirus", rekao je u srijedu čelnik vijeća Lars Feld, dodajući da je gospodarski oporavak i dalje krhak zbog novog naglog širenja zaraze.

"Kretanje aktivnosti u idućem razdoblju ovisit će obuzdavanju pandemije i o stanju u drugim gospodarstvima", dodao je Feld, aludirajući na relativno snažno oslanjanje Njemačke na izvoz.

Stručnjaci su pohvalili mjere potpore koje su uveli vlada kancelarke Angele Merkel i čelnici Europske unije, ocjenjujući ih uglavnom ispravnim i učinkovitim.

Upozorili su ipak da europski program oporavka, vrijedan 750 milijardi eura, ne bi smio biti pretvoren u trajni mehanizam pomoći, osim ako države članice ne prenesu fiskalni suverenitet na Bruxelles.

Europska središnja banka (ECB) trebala bi pak, po njima, okončati program krizne kupnje imovine u pandemiji (PEPP) čim krene oporavak, jer države članice u protivnom neće imati razloga koristiti povoljne zajmove iz europskog programa oporavka.

Tagovi: njemačka ekonomija, Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE