GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz u siječnju s neočekivano snažnim rastom

Njemački izvoz u siječnju s neočekivano snažnim rastom
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 13:49
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka je u siječnju izvezla robe u vrijednosti od 135,6 milijardi eura, što je 6,3 posto više nego u prosincu. Rast, koji je uvelike premašio predviđanja analitičara, rezultat je veće potražnje iz zemalja EU i Kine.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, analitičari su za siječanj predviđali rast izvoza od 1,5 posto.

Rast je dobra vijest za najveće europsko gospodarstvo, koje je prošle godine palo za 0,3 posto zbog visokih kamata, slabe globalne trgovine i pada proizvodnje. Prema očekivanjima, ove bi godine trebalo doći do skromnog oporavka zbog smirivanja inflacije i povećane potražnje.

Uvoz je u siječnju na mjesečnoj razini porastao za 3,6 posto na 108 milijardi eura, čime se trgovinski suficit zaustavio na 27,5 milijardi eura.

Prema podacima njemačkog statističkog ureda, izvoz u zemlje EU u siječnju je porastao za 8,9 posto, au Kinu za 7,8 posto. Sjedinjene Američke Države i dalje su najpopularnije odredište za njemačke proizvode, ali je tamošnji izvoz u siječnju pao za 1,7 posto na mjesečnoj razini, navodi AFP.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka
PROČITAJ I OVO
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE