GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački izvoz ubrzao u siječnju

Njemački izvoz ubrzao u siječnju
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 11:35
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz ubrzao je u siječnju, potaknut trgovinskom razmjenom s Kinom, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku.

Izvoz je u prvom ovogodišnjem mjesecu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima porastao 1,4 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima porastao 0,4 posto, objavio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

Uvoz je u siječnju pao 4,7 posto u odnosu na zadnji mjesec 2020. godine kada je stagnirao.

Time Njemačka u prvom ovogodišnjem mjesecu bilježila višak u razmjeni sa svijetom od 22,2 milijarde eura, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, veći za trećinu nego u prosincu 2020.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u siječnju pao 8,0 posto. Uvoz je u odnosu na prošlogodišnji siječanj bio niži 9,8 posto.

Svijetla točka bio je izvoz u Kinu, koji je porastao 3,1 posto. Isporuke u druge zemlje Europske unije smanjene su 6,0 posto, a isti je postotni pad zabilježen i u stavci uvoza.

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo potonuo je 29 posto, a u SAD 6,2 posto, objavio je Destatis.

Većina ekonomista očekuje pad gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju i oporavak u razdoblju od travnja do lipnja.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su pad industrijske proizvodnje u siječnju zbog oštrog pada aktivnosti u građevinskom sektoru u razdoblju niskih temperatura. Ministarstvo gospodarstva upozorilo je i na probleme u automobilskoj industriji zbog nestašice poluvodiča.

Proizvođač automobilskih dijelova Continental AG objavio je pak jutros da očekuje veći prihod i profitnu maržu u ovoj godini unatoč očekivanim dodatnim troškovima zbog nestašice čipova.

Njemački podaci zrcale sliku gospodarstva s dvije brzine, uz dobro poslovanje izvozno orijentiranih proizvođača i probleme u sektoru usluga zbog epidemioloških mjera, uvedenih početkom studenog i pooštrenih sredinom prosinca kako bi obuzdao drugi val zaraze koronavirusom.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE