GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
KARLSRUHE - Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija eurozone iskoračila izvan okvira mandata, a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

U svibnju prošle godine ustavni suci zaključili su da ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a, ali su zatražili dokumente koji potvrđuju načelo razmjernosti mjera “efektima monetarne i fiskalne politike” zemalja članica.

Ako ECB ne dokaže da je poštovao načelo razmjernosti, njemačka središnja banka morat će prestati sudjelovati u spornom programu, upozorili su tada suci, odredivši mu rok od tri mjeseca da dostavi tražene dokumente.

ECB je u međuvremenu dostavio tražene dokumente njemačkoj vladi i parlamentu koji su prihvatili njegove argumente.

“Žalbe su… neutemeljene jer su savezna vlada i Bundestag analizirali i procijenili bit odluka o monetarnoj politici koje je donio ECB… uključujući i procjenu razmjernosti”, objavio je u danas ustavni sud.

Time je stavio točku na spor koji je uzvitlao puno prašine u EU budući da su podnositelji tužbe inzistirali na prioritetu njemačkih u odnosu na europske zakone.

Iz ECB-a su poručivali da odgovaraju samo europskim institucijama, aludirajući na činjenicu da je njihov program već odobrio najviši europski sud.

U Njemačkoj se pak sprema nova tužba protiv ECB-a, ovaj puta zbog programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi, ponovo uz tvrdnju da je banka prekršila zabranu financiranja vlada.

Profesor financija Markus Kerber mogao bi čekati na presudu dvije godine, napominje Reuters. ECB je najavio da bi u sklopu tog programa mogao kupovati obveznice minimalno do ožujka iduće godine.

Tagovi: Njemački ustavni sud, Europska središnja banka, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE