GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja

Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
KARLSRUHE - Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija eurozone iskoračila izvan okvira mandata, a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

U svibnju prošle godine ustavni suci zaključili su da ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a, ali su zatražili dokumente koji potvrđuju načelo razmjernosti mjera “efektima monetarne i fiskalne politike” zemalja članica.

Ako ECB ne dokaže da je poštovao načelo razmjernosti, njemačka središnja banka morat će prestati sudjelovati u spornom programu, upozorili su tada suci, odredivši mu rok od tri mjeseca da dostavi tražene dokumente.

ECB je u međuvremenu dostavio tražene dokumente njemačkoj vladi i parlamentu koji su prihvatili njegove argumente.

“Žalbe su… neutemeljene jer su savezna vlada i Bundestag analizirali i procijenili bit odluka o monetarnoj politici koje je donio ECB… uključujući i procjenu razmjernosti”, objavio je u danas ustavni sud.

Time je stavio točku na spor koji je uzvitlao puno prašine u EU budući da su podnositelji tužbe inzistirali na prioritetu njemačkih u odnosu na europske zakone.

Iz ECB-a su poručivali da odgovaraju samo europskim institucijama, aludirajući na činjenicu da je njihov program već odobrio najviši europski sud.

U Njemačkoj se pak sprema nova tužba protiv ECB-a, ovaj puta zbog programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi, ponovo uz tvrdnju da je banka prekršila zabranu financiranja vlada.

Profesor financija Markus Kerber mogao bi čekati na presudu dvije godine, napominje Reuters. ECB je najavio da bi u sklopu tog programa mogao kupovati obveznice minimalno do ožujka iduće godine.

Tagovi: Njemački ustavni sud, Europska središnja banka, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Uniji 2,3 posto, u eurozoni 2,0 posto
INFLACIJA
Inflacija u Uniji 2,3 posto, u eurozoni 2,0 posto
BRUXELLES - Najniže stope inflacije na godišnjoj razini u svibnju zabilježili Grčka, Malta i Portugal, a najviše Mađarska, Poljska i Luksemburg.
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE