GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku čeka spor oporavak od duboke recesije

Njemačku čeka spor oporavak od duboke recesije
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 16:41
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo u dubokoj je recesiji i oporavak vjerojatno neće biti brz budući da bi mnoga ograničenja uvedena zbog koronavirusa mogla ostati na snazi kroz dulje razdoblje, objavila je u ponedjeljak središnja banka.

Iako se trenutno pregovara o ublažavanju nekih restrikcija u idućim tjednima, najveće europsko gospodarstvo gotovo je zaustavljeno uslijed karantene koja je na snazi od sredine ožujka, primjećuje Reuters.

"Značajna ograničenja vjerojatno će ostati na snazi dok se ne nađe medicinsko rješenje, poput cjepiva", objavila je Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvješću o stanju gospodarstva.

"Stoga se brz i snažan gospodarski oporavak trenutno ne čini vjerojatnim", procjenjuje središnja banka.

Međunarodni monetarni fond (MMF) za ovu godinu predviđa pad njemačkog gospodarstva za 7,5 posto. Procjene instituta kreću se u širokom rasponu a većinom predviđaju dublju recesije od one u 2009., kada je gospodarstvo palo više od pet posto.

Podaci za prvo tromjesečje već su ozbiljno pogođeni, no drugo tromjesečje bit će još gore, predviđaju u Bundesbanku, ističući značajno smanjenje automobilske proizvodnje i oštar pad osobne potrošnje.

"Ne treba ipak strahovati da će njemačko gospodarstvo zapasti u silaznu spiralu ojačanu domaćim čimbenicima", ističe Bundesbanka, napominjući da će popustljiva fiskalna i monetarna politika poduprijeti oporavak gospodarstva.

Što se tiče inflacije, ključnog pokazatelja za Europsku središnju banku (ECB), u Bundesbanku očekuju da će ona vjerojatno oštro pasti u idućim mjesecima budući da će niže cijene nafte brzo osjetiti i potrošači.

Tagovi: Njemačka, njemačka ekonomija, Bundesbank, koronavirus, Angela Merkel,
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE