GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku čeka val poskupljenja

Njemačku čeka val poskupljenja
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2023 / 19:00
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Roba za njemačke potrošače vjerojatno neće uskoro pojeftiniti jer sve više tvrtki planira povećati cijene svojih proizvoda, objavio je ekonomski institut Ifo.

Prema analizi Ifa, očekivanja cijena ponovno su porasla u prosincu na 19,7 bodova, s 18,1 bodova u studenom. Prethodni minimum bio je u kolovozu kada je bilanca iznosila 14,5.

Ekonomisti očekuju značajan rast cijena u uslužnim djelatnostima. Prije svega, u ugostiteljstvu postoji namjera značajnog povećanja cijena, kaže Ifo.

U toj gospodarskoj grani indeks je porastao s 45,9 na 87,6 bodova.

Ulogu će odigrati i vraćanje na redovnu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 1. siječnja, čega su neko vrijeme bili pošteđeni ugostitelji.

No, i trgovci planiraju ponovno dizanje cijena.

Bodovi u indeksu očekivanog kretanja cijena proizlaze iz udjela tvrtki koje namjeravaju povećati cijene. Ta se ravnoteža dobije tako da se od postotka poduzeća koja planiraju povećanje cijena oduzme udio onih koji namjeravaju sniziti cijene.

Niže cijene energenata u studenom gurnule su inflaciju na najnižu razinu od lipnja 2021. Potrošačke cijene, odnosno stopa inflacije bila je 3,2 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema procjenama mnogih ekonomista, inflacija bi u prosincu ponovno mogla porasti na četiri posto. Lani je država jednom u prosincu preuzela troškove građana za plin i grijanje.

Sada nema ništa što bi moglo utjecati na stopu inflacije.

Tagovi: njemačka, poskupljanja, cijene, inflacija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE