GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačku ekonomiju u drugom kvartalu očekuje prava katastrofa

Njemačku ekonomiju u drugom kvartalu očekuje prava katastrofa
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo past će u drugom tromjesečju 12,2 posto, procijenio je u utorak ekonomski institut iIfo a ministar gospodarstva razmatra osnivanje fonda za pomoć ugostiteljstvu zbog razornog utjecaja pandemije koronavirusa.

Najveće europsko gospodarstvo u prvom se tromjesečju smanjilo za 1,9 posto, objavio je njemački insititut za ekonomska istraživanja.

Za drugi kvartal predviđaju pad od 12,2 posto na temelju podataka kompanija o iskorištenosti kapaciteta.

U cijeloj 2020. godini aktivnosti će se smanjiti 6,6 posto, izračunali su, predviđajući povratak stopama rasta iz razdoblja prije koronakrize krajem iduće godine.

"Nećemo se vratiti na stanje kakvo je bilo prije situacije s koronom do kraja 2021. godine", kazao je u priopćenju čelnik Ifova odjela za ekonomske prognoze Timo Wollmershaeuser.

To znači da će aktivnosti u idućoj godini porasti 8,5 posto, dodao je Wollmershaeuser.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier odvojeno je danas izjavio da će vlada možda morati uspostaviti fond za pomoć ugostiteljskom sektoru potraje li karantena zbog koronavirusa dulje nego što se očekuje.

Vlada je ugostiteljstvu osigurala kredite i programe skraćenog radnog vremena a čelnici vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel odobrili su smanjenje poreza na dodanu vrijednost na pripremu jela na sedam posto na razdoblje od godinu dana, podsjetio je Altmaier.

"Kao ministar gospodarstva, poručujem da će vlada, budemo li, suprotno očekivanjima, morali dugo čekati da se stvore uvjeti za potpuno otvaranje gospodarstva, morati iznova razmotriti pomoć", rekao je ministar za televiziju ZDF.

"U tom će nam slučaju možda trebati svojevrstan fond za gastronomiju", pojasnio je.

Želja mi je da se restorani i smještajni objekti otvore što prije ali uvjet je sigurnost, moramo se u prvom redu pobrinuti da se infekcija ne širi, naglasio je Altmaier.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački BDP, Timo Wollmershaeuser, Ifo institut, Peter Altmaier
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE