GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:10
Autor: Matej Balen

PEKING – Najveći kineski godišnji politički skup je pokazao kako Kina vidi domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta svoje ekonomije, pogotovo u slučaju onog najgoreg scenarija – dugoročne globalne gospodarske krize.

Ovoga vikenda je Xi Jinping, tijekom trajanja Dviju sjednica koje je okupilo kinesko političko vodstvo iz svih dijelova zemlje tj. njih 2 tisuće delegata, objavio kako Kina ulazi u provođenje novog razvojnog plana u kojemu će „domaća cirkulacija igrati dominantnu ulogu“.

„Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu točku u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje, i u tome promovirati inovacije u znanosti, tehnologiji i drugim područjima“, izjavio je kineski predsjednik za Xinhua.

Prema mišljenju kineskih analitičara, to je odmak od prijašnje „velike međunarodne cirkulacije“ sredstava i roba koja je započela 90-tih godina i Kini donijela status druge po redu svjetske ekonomije. Dodaju kako je ovo priprema za onaj najgori scenarij, dugoročnu globalnu gospodarsku krizu, i moguće kinesko tržišno odvajanje od SAD-a, pa i čak od velikog dijela zapadnog svijeta, prema riječima kineskog ekonomista Hu Xingdoua.

Hu je istaknuo kako cilj ovih mjera nije zatvaranje kineske ekonomije, već svojevrsna zaštita kineskog gospodarstva koje će i dalje nastojati tražiti međunarodnu suradnju i otvoreno globalno tržište. Ali Kina je svjesna posljedica trgovinskog rata i tehnološkog rivalstva sa SAD-om, kao i protekcionizma koje je proizašlo kao posljedica pandemije.

Potvrda su i riječi kineskog predsjednika: „Kina sa susreće s nepovoljnim vjetrovima u međunarodnoj zajednici, uključujući duboku recesiju globalne ekonomije, prekinute tokove međunarodne trgovine i investicija, rastući protekcionizam i geopolitičke rizike. Mi moramo tražiti razvoj u sve nestabilnijem svijetu.“

Xi Jinping razvija Kinu da postane samo-održiva, naročito kroz razvitak digitalne ekonomije, pametne proizvodnje, zdravstva, i novih oblika industrijskog razvoja kao glavnih faktora rasta. Ponovio je kako će Kina stajati na „pravoj strani u povijesti“ kada inzistira na multilateralizmu i globalizaciji.

Tagovi: kineska ekonomija, kinesko tržište, Xi Jinping,
PROČITAJ I OVO
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
JAMSTVA
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
DEN HAAG - Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.
Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
REZERVE
Bruto devizne rezerve na kraju juna 14 milijardi evra
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 14 milijardi evra, a neto 11,8 milijardi evra, saopštila je centralna banka.
Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro
UVOĐENJE EURA
Ulazak u ERM II: Plenković otkrio srednji tečaj za euro
ZAGREB - Premijer je napomenuo da je odlučeno da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna.
Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
OPORAVAK
Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
PARIZ - Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem gospodarstvu Europske unije, u svibnju se djelomično stabilizirala nakon oštrog pada povezanog s koronakrizom, pokazali su u petak najnoviji podaci statističkih ureda.
Nezaposlenost na godišnjoj razini skočila 34,3 posto
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost na godišnjoj razini skočila 34,3 posto

ZAGREB - Krajem lipnja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bila je evidentirana 150.651 nezaposlena osoba, što je 4,7 posto manje nego krajem svibnja, ali i 34,3 posto više nego koncem lanjskog lipnja, pokazuju u petak objavljeni podaci HZZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE