GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta

Novi kineski plan: Jačanje domaćeg tržišta ključ ekonomskog rasta
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 08:10
Autor: Matej Balen

PEKING – Najveći kineski godišnji politički skup je pokazao kako Kina vidi domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta svoje ekonomije, pogotovo u slučaju onog najgoreg scenarija – dugoročne globalne gospodarske krize.

Ovoga vikenda je Xi Jinping, tijekom trajanja Dviju sjednica koje je okupilo kinesko političko vodstvo iz svih dijelova zemlje tj. njih 2 tisuće delegata, objavio kako Kina ulazi u provođenje novog razvojnog plana u kojemu će „domaća cirkulacija igrati dominantnu ulogu“.

„Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu točku u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje, i u tome promovirati inovacije u znanosti, tehnologiji i drugim područjima“, izjavio je kineski predsjednik za Xinhua.

Prema mišljenju kineskih analitičara, to je odmak od prijašnje „velike međunarodne cirkulacije“ sredstava i roba koja je započela 90-tih godina i Kini donijela status druge po redu svjetske ekonomije. Dodaju kako je ovo priprema za onaj najgori scenarij, dugoročnu globalnu gospodarsku krizu, i moguće kinesko tržišno odvajanje od SAD-a, pa i čak od velikog dijela zapadnog svijeta, prema riječima kineskog ekonomista Hu Xingdoua.

Hu je istaknuo kako cilj ovih mjera nije zatvaranje kineske ekonomije, već svojevrsna zaštita kineskog gospodarstva koje će i dalje nastojati tražiti međunarodnu suradnju i otvoreno globalno tržište. Ali Kina je svjesna posljedica trgovinskog rata i tehnološkog rivalstva sa SAD-om, kao i protekcionizma koje je proizašlo kao posljedica pandemije.

Potvrda su i riječi kineskog predsjednika: „Kina sa susreće s nepovoljnim vjetrovima u međunarodnoj zajednici, uključujući duboku recesiju globalne ekonomije, prekinute tokove međunarodne trgovine i investicija, rastući protekcionizam i geopolitičke rizike. Mi moramo tražiti razvoj u sve nestabilnijem svijetu.“

Xi Jinping razvija Kinu da postane samo-održiva, naročito kroz razvitak digitalne ekonomije, pametne proizvodnje, zdravstva, i novih oblika industrijskog razvoja kao glavnih faktora rasta. Ponovio je kako će Kina stajati na „pravoj strani u povijesti“ kada inzistira na multilateralizmu i globalizaciji.

Tagovi: kineska ekonomija, kinesko tržište, Xi Jinping,
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE