GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a

Novi petogodišnji mandat Georgieve na čelu MMF-a
MANDAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 08:39
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) imenovao je danas Kristalinu Georgievu za novi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije, javlja francuska novinska agencija AFP. Izvršna direktorica MMF-a započet će svoj drugi mandat u rujnu.

Georgieva, koja je bila jedini kandidat za čelo MMF-a, tako će nastaviti obnašati dužnost kada joj istekne prvi mandat 30. rujna 2024. Odluka je donesena konsenzusom, rekao je MMF, prenosi AFP.

Kako su dodali, Upravni odbor je prilikom donošenja ove odluke pohvalio njezino snažno i agilno upravljanje MMF-om tijekom niza velikih globalnih preokreta. Tijekom mandata 70-godišnje Georgieve MMF je više puta pomagao zemljama koje su se našle u financijskim poteškoćama zbog pandemije covida-19 ili su pretrpjele štetu zbog ruskog napada na Ukrajinu. Pod njezinim vodstvom, Fond je uveo inovativne nove financijske instrumente, uključujući Resilience Fund. Georgieva je također obnovila Fond za smanjenje siromaštva i rast s povoljnim zajmovima i osigurala povećanje kvote od 50 posto kako bi ojačala trajna sredstva fonda, rekao je MMF.

Već u ožujku njezinu kandidaturu podržale su sve članice EU.

Georgieva, inače državljanka Bugarske, izvršna je direktorica MMF-a od listopada 2019. Prije toga bila je, među ostalim, glavna izvršna direktorica Svjetske banke i povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize u Europskoj komisiji.

U skladu s kontroverznim, desetljećima starim sporazumom između Europe i SAD-a, u prošlosti je na čelu MMF-a uvijek bio Europljanin, a Svjetske banke Amerikanac.

Tagovi: georgieva, mmf
PROČITAJ I OVO
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
SIGNALI
Ekonomska klima u travnju u Hrvatskoj naglo se pogoršala
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su pogoršana u travnju, odražavajući lošije procjene industrijske proizvodnje i potražnje za uslugama, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje Europske komisije.
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
OUTLOOK
IMF raises its Asia growth forecast for 2024, highlights India’s growth and China stimulus as key drivers
WASHINGTON - The International Monetary Fund raised its Asia growth forecast for 2024 on Tuesday, as it remained optimistic about India’s growth and focused on the need for more stimulus from China.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE