GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu

Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu
EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.

"Pripremljen je tehnički dokument", potvrdio je novinarima Michelov glasnovornik Barend Leyts.

Međutim, nije htio potvrditi o kojoj se brojci radi. Dodao je da će taj dokument biti predočen na plenarnom sastanku Europskog vijeća, koji bi po zadnjim informacijama trebao početi u 18 sati. To je već šesta odgoda od jutra, jer su se kroz cijeli dan vodili bilateralni razgovori.

Čelnici EU-a od četvrtak popodne pokušavaju na izvanrednom sastanku na vrhu postići kompromis oko višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prošli je tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

To su odbile četiri zemlje "štedljive zemlje", Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, koje inzistiraju da se sljedeći sedmogodišnji proračun ograniči na jedan posto bruto nacionalnog dohotka, što bi značilo da bi taj proračun bio za 75 milijardi eura manji u odnosu na sadašnje sedmogodišnje razdoblje. Tih 75 milijardi eura je zapravo iznos britanskog doprinosa europskom proračunu.

Skupina 17 zemalja Prijatelja kohezije, koja je sada promijenila ime u Prijatelje ambiciozne Europe, prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, "odbila je prijedlog od skupine četiriju zemalja i izišla s protuprijedlogom da proračun iznosi 1,3 posto ili blizu toga, koliko traži i Europski parlament".

Tagovi: Europska unija, proračun, Charles Michel
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE