GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi rekordan skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

Novi rekordan skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su porasle za 12,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), što je novi najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine.

To je sedmi mjesec zaredom da proizvođačke cijene u Hrvatskoj rastu na godišnjoj razini, a nakon kolovoškog rekordnog porasta za 9,3 posto, u rujnu su dosegnule novu najvišu razinu od početka praćenja.

Rast godišnje stope proizvođačkih cijena započeo je ožujku ove godine i iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima rast je samo ubrzavao pa je u travnju iznosio 5,8 posto, u svibnju 7,6 posto, lipnju 7,2 posto i srpnju 7,9 posto.

U odnosu na kolovoz, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su bile 2,2 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena dobrim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u rujnu u usporedbi s kolovozom one više za 0,5 posto, a u usporedbi s lanjskim rujnom za 3,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu u rujnu su mjesečnoj razini porasle za jedan posto, a na godišnjoj za 10,1 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u rujnu porasle za 3,2 posto u odnosu na kolovoz te 13,7 posto prema rujnu lani.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su u usporedbi s kolovozom na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 9,4 posto, kapitalnih proizvoda za 0,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za po 0,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na domaćem su tržištu na mjesečnoj razini najviše porasle cijene u rudarstvu i vađenju, za 40,3 posto. Tu je i rast od 0,9 posto u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te za 0,7 posto u prerađivačkoj industriji, dok su cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Daljnje ubrzavanje rasta cijena na godišnjoj razini

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini na domaćem tržištu DZS registrira od veljače ove godine, od kada njihov rast neprestano ubrzava te je od svibnja stopa iznad sedam posto - u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine proizvođačke su cijene na domaćem tržištu porasle za 7,3 posto, u lipnju za 7,8 posto, u srpnju za 8,7 posto, u kolovozu za 10,2 posto, a u rujnu je zabilježen daljnji porast, za 13,7 posto u odnosu na rujan lani.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 42,2 posto.

Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda u rujnu su prema istom mjesecu lani porasle za 6,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju te kapitalnih proizvoda za po 2,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini najviše, za 217,2 posto porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, ponajviše pod utjecajem cijena u području vađenja sirove nafte i prirodnog plina koje bilježi rast za čak 490,1 posto.

Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji su u odnosu na rujan lani porasle za 7,9 posto. U okviru prerađivačke industrije najveći rast, za 56 posto, bilježe cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, te cijene proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda, s rastom od 16,3 posto.

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj razini porasle za 3,4 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto, pokazala je statistika DZS-a.

Tagovi: proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE