GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine

Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
UTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francusko gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0,75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.

Središnja banka time je neznatno snizila prošlomjesečnu prognozu, kojom je bila predvidjela rast drugog najvećeg gospodarstva u eurozoni u zadnja tri ovogodišnja mjeseca od 0,75 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Premijer Jean Castex rekao je početkom tjedna da će noćni klubovi biti zatvoreni uoči Božića a mjere fizičkog razmaka postrožene, ali je isključio mogućnost novog zatvaranja zbog visoke stope procijepljenosti stanovništva, podsjeća Reuters.

Redovno mjesečno bančino istraživanje koje je obuhvatilo 8.500 tvrtki pokazalo je da tvrtke očekuju da će se uvjeti poslovanja u industrijskom i uslužnom sektoru poboljšati a aktivnost u građevinarstvu biti stabilna.

Problemi s pronalaženjem radnika, na čelu s dominantnim uslužnim sektorom, blago su pak pogoršani, sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, u kojem je 51 posto anketiranih poslovnih čelnika istaknulo takve probleme, nasuprot 49 posto u istraživanju iz listopada.

Više od polovine ispitanika požalilo se i na probleme u nabavnom lancu, njih 57 posto, nasuprot 56 posto u listopadskom istraživanju.

Problemima u lancima nabave najteže je pogođena automobilska industrija, pokazalo je bančino istraživanje provedeno u razdoblju od 26. studenog do 3. prosinca.

U građevinskom sektoru na te se probleme požalilo pak nešto manje tvrtki, njih 56 posto, dok je u listopadu njihov udjel iznosio 58 posto.

U tom kontekstu, središnja banka procijenila je da je u prosincu gospodarska aktivnost blago premašila razinu iz razdoblja prije pandemijske krize.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija, Banque de France
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE