GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novih gotovo 2,5 milijuna nezaposlenih u SAD-u

Novih gotovo 2,5 milijuna nezaposlenih u SAD-u
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 18:38
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - U SAD-u je u prošlom tjednu gotovo dva i pol milijuna građana podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene, pokazuju novi podaci američke vlade, odražavajući kontinuirano teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

U prošlom tjednu naknadu za nezaposlene podnijelo je 2,438 milijuna američkih građana, pokazali su sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada.

Podaci za prethodni tjedan revidirani su i sada pokazuju da je podneseno 2,687 milijuna zahtjeva, gotovo 300 tisuća manje nego je prvotno objavljeno. Iz države Connecticut prošli su tjedan izvijestili da su brojke bile pogrešno protumačene.

Brojke se ipak smanjuju od zadnjeg tjedna ožujka, kada su mjere karantene bile u punom jeku i zahtjev za isplatu naknade zatražilo je rekordnih 6,867 milijuna Amerikanaca.

Novi su podaci u skladu s očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete, a ekonomisti objašnjavaju da je broj zahtjeva i dalje visok jer se obrađuju zahtjevi zaposlenika na kratkotrajnim poslovima, u takozvanoj gig ekonomiji, kao i onih koji nastoje ostvariti pravo na naknadu.

Građani sa kratkotrajnim poslovima ne ispunjavaju uvjete za redovitu naknadu za nezaposlene i da bi dobili saveznu pomoć zbog gubitka posla i prihoda povezanog s pandemijom koronavirusa, moraju prvo podnijeti zahtjev za državne naknade i biti odbijeni, tumači Reuters.

Brojke ostaju visoke i zato što se obrađuju gomile zaostalih zahtjeva.

"Nijedna od tamošnjih država nema pripremljene sustave koji bi mogli brzo i istodobno obraditi nezapamćene gomile zahtjeva pa imaju zaostatke”,izjavio je Steve Blitz, glavni američki ekonomist u TS Lombardu.

Izvješće ministarstva o tjednim naknadama za nezaposlenost daje najažurnije podatke o zdravlju gospodarstva i moglo bi ponuditi prve naznake o dinamici zapošljavanja u tvrtkama koje su ponovno pokrenule poslovanje i o uspjehu vladinog programa zaštite radnih mjesta.

Zbog mjera karantene koje su zaustavile gospodarsku aktivinost SAD bilježi najveću nezaposlenost od Velike gospodarske krize iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Tagovi: nezaposlenost u SAD-u, američka ekonomija, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE