GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani

Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2022 / 11:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.

Istraživanje provedeno na 400 ispitanika, pokazuje da među onima koji računaju na božićnicu gotovo svi (94 posto), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 2.324 kune, što je 12 posto više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (2.066 kuna).

Bon za kupovinu ove godine očekuje 24 posto ispitanih, dok sedam posto očekuje poklon paket.

Ispitanici smatraju da bi zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi oko 2.800 kuna, što je 20 posto više od prosječne očekivane božićnice i 35 posto više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

Božićnicu najviše očekuju zaposlenici institucija, gdje je očekuje 91 posto anketiranih te zaposlenici državnih tvrtki - 85 posto. U privatnom sektoru u domaćem vlasništvu božićnicu očekuje 70 posto zaposlenih te tri četvrtine (76 posto) zaposlenih u stranim privatnim kompanijama.

Kao i božićnicu, prošle godine poklon za dijete su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u velikim i srednjim tvrtkama i to prvenstveno u hrvatskim institucijama i tvrtkama u državnom vlasništvu.

Prosječan iznos dara za dijete prošle je godine iznosio od 500 do 750 kuna.

Da su prošle godine tvrtke dijelile dar za djecu izjavilo je 38 posto ispitanika, što je isto kao i godinu ranije.

Poklon za dijete dobili su i zaposleni u malim tvrtkama i privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, njih 29 posto.

Manje od polovice ispitanika koji su dobili poklon, dobili su ga u vrijednosti manjoj od 500 kuna.

Otprilike polovica ispitanika, 47 posto, smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 53 posto ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati.

Gotovo polovica ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 22 posto obavilo kupnju božićnih darova.

Svaka deseta osoba bi božićnicom zatvorila barem dio dugovanja, a isto toliko ispitanika bi sebi nešto priuštili.

Dio ispitanika, njih 10 posto božićnicu bi iskoristili za štednju.

Tagovi: očekivana božićnica, božićnica
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE