GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivani pad BDP-a eUrozone u trećem kvartalu

Očekivani pad BDP-a eUrozone u trećem kvartalu
PMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 11:49
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Ekonomija eurozone vjerojatno je zabilježilo pad gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju i nema izgleda da će se uskoro vratiti na stazu rasta, pokazuje rujanski pregled PMI pokazatelja koji je objavio S&P Global.

Kompozitni PMI pokazatelj, koji predstavlja dobru mjeru stanja gospodarske aktivnosti, porastao je u rujnu na 47,1 bod sa 46,7 bodova u kolovozu, što je bio njegov najniži nivo u 33 mjeseca.

Iako je ovaj pokazatelj ostao znatno ispod granice od 50 bodova koja dijeli gospodarski rast od kontrakcije, bio je iznad očekivanja analitičara okupljenih oko Reutersa od 46,5 bodova.

Na temelju objavljenih PMI podataka, očekuje se da bi BDP eurozone u razdoblju srpanj-rujan mogao zabilježiti minus 0,4 posto.

Uslužni sektor, koji dominira gospodarstvom ovog gospodarsko-političkog bloka, ojačao je sa 47,9 na 48,4 boda, no već je drugi mjesec zaredom u zoni kontrakcije. Objavljeni podaci ipak su bolji od konsenzusa od 47,7 bodova.

Međutim, istraživanje pokazuje da bi ovaj oporavak mogao biti kratkotrajan jer je indeks novih radnih mjesta u uslužnom sektoru pao sa 46,7 na 46,4 boda, što je najniža razina od veljače 2021.

Proizvodni PMI pokazatelj pao je s 43,5 na 43,4 boda, au zoni je kontrakcije od sredine prošle godine. Ovi preliminarni podaci bili su ispod očekivane prognoze od 44,0 boda.

Činjenica da tvrtke jako troše na ugovorene poslove u dobroj se mjeri odražava i na posrnuće industrijskog sektora. Indeks već ugovorenih poslova pao je s 39,8 bodova na 38,1, što je najslabiji podatak od vremena pandemije u svibnju 2020. godine.

Tagovi: eurozona, ekonomija, PMI Index
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
USPORAVANJE
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
TOKYO - Japan je u travnju zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 2,2 posto, nakon što su u ožujku porasle za 2,6 posto.
U javnom sektoru plaće porasle za trećinu, u privatnom ni blizu
USPOREDBE
U javnom sektoru plaće porasle za trećinu, u privatnom ni blizu
ZAGREB - Neto plaća u javnom sektoru rasla je za 33 posto u odnosu na lani pa je u ožujku iznosila gotovo 1700 eura - istovremeno, privatni sektor ne prati taj rast pa su razlike sve veće, kao i nezadovoljstvo.
Umjetna inteligencija zamjenjuje tri milijuna radnih mjesta u Njemačkoj
VELIKE PROMJENE
Umjetna inteligencija zamjenjuje tri milijuna radnih mjesta u Njemačkoj
BERLIN - S brzim uvođenjem sustava umjetne inteligencije (AI) u tvrtke, mnogi zaposlenici u Njemačkoj moraju se pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene.
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
SIGNALI
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
FRANKFURT - Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
OCJENE
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
NEW YORK - Kina je prevelika da bi bila stavljena po strani, a investitori "moraju ondje poslovati", rekao je u četvrtak izvršni direktor JPMorgan Asia Pacific Sjoerd Leenart, dodajući da je ta zemlja postala druga svjetska sila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE