GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana i u rujnu

Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana i u rujnu
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Očekivanja investitora za njemačko gospodarstvo ponovno su poboljšana u rujnu, što pokazuje da i dalje vjeruju u oporavak od koronakrize, unatoč napetostima u pregovorima o brexitu i rastu broja novozaraženih, izvijestio je u utorak institut ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja investitora za najveće europsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci u rujnu je tako porastao za 5,9 bodova u odnosu na kolovoz, dosegnuvši 77,4 boda. U kolovozu je poskočio za 12,2 boda.

Ocjena aktualnog stanja znatnije je poboljšana u rujnu u odnosu na prošli mjesec, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa za 15,1 bod, na minus 66,2 boda. U kolovozu je skliznuo za 0,4 boda.

"ZEW -ov indeks opet je poboljšan, što pokazuje da stručnjaci i dalje očekuju značajan oporavak njemačkog gospodarstva. Pozitivno raspoloženje nisu narušili ni zapeli pregovori o brexitu ni rast broja novozaraženih”, rekao je predsjednik instituta ZEW Achim Wambach.

Njemačko gospodarstvo oporavlja se od svibnja kad su ukinute mjere zatvaranja uvedene radi sprječavanja širenja koronavirusa. Gospodarska aktivnost još je uvijek slabija u odnosu na pretpandemijske razine i ekonomisti očekuju spor oporavak od krize.

Podršku oporavka pružaju izdašni programi poticaja koje je uvela koalicijska vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel a uključuju privremeno sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se poduprla potrošnja i potpore kompanijama radi očuvanja radnih mjesta i sprječavanja vala otkaza.

Predsjednik ZEW-a upozorio je ipak na probleme koji predstoje nekim sektorima, posebno bankarskom.

"Prognoze izgleda za bankarski sektor ostaju negativne, razotkrivajući bojazni da će se u idućih šest mjeseci povećavati broj kredita koje nije moguće naplatiti”, rekao je Wambach.

Tagovi: očekivanja investitora za njemačku ekonomiju, ZEW indeks, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
ZARADE
Plaće u Njemačkoj porasle najviše od 2008.
BERLIN - Bruto plaće zaposlenih u Njemačkoj značajno su porasle u prvom kvartalu ove godine. Statističari skok plaća objašnjavaju velikim povećanjem kolektivnih ugovora i bonusima koje su radnici dobili zbog inflacije.
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
CIJENE
U svibnju je inflacija u Njemačkoj porasla prvi put u pola godine
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u svibnju prvi put u pola godine, ubrzavši za 0,2 postotna boda na 2,4 posto u odnosu na travanj, objavio je Savezni ured za statistiku. Povećanje je posljedica baznog učinka vezanog uz cijene javnog prijevoza.
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u 2023. pao za pet posto, uvoz za 5,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u 2023. godini iznosila je 22,9 milijarde eura, oko milijardu eura ili pet posto manje nego godinu dana prije, dok je uvoz pao za 5,4 posto ili oko dvije milijarde, na 39,6 milijardi eura, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
INFLACIJA
Primorac: Lagao bih kad bih rekao da smo zadovoljni sa stopom inflacije
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac kazao je u srijedu nakon sjednice Vlade da je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske prognoze za ovu godinu, podignuvši očekivanu stopu rasta BDP-a, ali i deficita i udjela javnog duga u BDP-u.
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
TRENDOVI
Potrošnja u Hrvatskoj porasla trinaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji snažno porasla na godišnjoj razini, već 13. mjesec zaredom, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i na početku drugog tromjesečja ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE