GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u siječnju za 0,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu i iznosio je 110 bodova.

EK u siječnju revidira podatke svih zemalja za prošlu godinu.

Najviše je na početku 2022. u Hrvatskoj poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 3,9 bodova, a slijedi ga građevinski sektor s rastom indeksa za 1,9 bodova u odnosu na prosinac.

Neznatno je poboljšano i raspoloženje u industrijskom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 0,2 boda.

Najveći je pak pesimizam zavladao u maloprodaji i među potrošačima, čii su indeksi pali za četiri odnosno 3,7 bodova, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena i poskupljenja energenata.

Unatoč oporavku raspoloženja, menadžeri očekuju znatno slabiji tempo zapošljavanja u idućim mjesecima. Indeks očekivanja zapošljavanja pao je za 3,3 boda.

Indeks ekonomske neizvjesnosti bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj 2021.

Europu muče ograničenja

Širenje omikrona i opetovana ograničenja pogodili su pak raspoloženje u Europi, pa je indeks, čiji su indeksi u siječnju pali za 1,4 odnosno za 1,1 bod u eurozoni.

U EU-u pesimizam je bio najizraženiji u dominantnom sektoru usluga, a u eurozoni u građevinskom sektoru, čiji su indeksi pali za po dva boda.

I menadžeri u uslužnom sektoru eurozone očekuju osjetno lošije poslovanje, što se očitovalo u padu indeksa za 1,8 bodova.

Raspoloženje u industriji blago je pogoršano i u EU i u eurozoni, uz pad indeksa za 0,9 odnosno 0,7 bodova.

Zabrinutost potrošača zbog poskupljenja očitovala se pak u padu indeksa za 0,4 boda u EU-u i za 0,1 bod u eurozoni.

Optimizam su na početku godine iskazali samo menadžeri u sektoru maloprodaje čiji je indeks porastao za 2,2 boda u EU te za 2,7 bodova u eurozoni.

Indeks očekivanja menadžera o zapošljavanju pao je u siječnju za pola boda u EU te za 0,2 boda u eurozoni.

Ekonomska je neizvjesnost u EU pojačana, prema rastu indeksa za 0,4 boda, dok je u eurozoni neznato ublažena, uz pad indeksa za 0,2 boda.

Tagovi: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu
PROČITAJ I OVO
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
Kineska industrijska dobit u travnju snažnije pala
SNAŽAN PAD
Kineska industrijska dobit u travnju snažnije pala
PEKING - Dobit najvećih kineskih industrijskih tvrtki pala je u travnju zbog mjera zatvaranja koja su poremetila proizvodnju, kao i zbog viših cijena sirovina, pokazali su u petak podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE