GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u siječnju za 0,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu i iznosio je 110 bodova.

EK u siječnju revidira podatke svih zemalja za prošlu godinu.

Najviše je na početku 2022. u Hrvatskoj poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 3,9 bodova, a slijedi ga građevinski sektor s rastom indeksa za 1,9 bodova u odnosu na prosinac.

Neznatno je poboljšano i raspoloženje u industrijskom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 0,2 boda.

Najveći je pak pesimizam zavladao u maloprodaji i među potrošačima, čii su indeksi pali za četiri odnosno 3,7 bodova, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena i poskupljenja energenata.

Unatoč oporavku raspoloženja, menadžeri očekuju znatno slabiji tempo zapošljavanja u idućim mjesecima. Indeks očekivanja zapošljavanja pao je za 3,3 boda.

Indeks ekonomske neizvjesnosti bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj 2021.

Europu muče ograničenja

Širenje omikrona i opetovana ograničenja pogodili su pak raspoloženje u Europi, pa je indeks, čiji su indeksi u siječnju pali za 1,4 odnosno za 1,1 bod u eurozoni.

U EU-u pesimizam je bio najizraženiji u dominantnom sektoru usluga, a u eurozoni u građevinskom sektoru, čiji su indeksi pali za po dva boda.

I menadžeri u uslužnom sektoru eurozone očekuju osjetno lošije poslovanje, što se očitovalo u padu indeksa za 1,8 bodova.

Raspoloženje u industriji blago je pogoršano i u EU i u eurozoni, uz pad indeksa za 0,9 odnosno 0,7 bodova.

Zabrinutost potrošača zbog poskupljenja očitovala se pak u padu indeksa za 0,4 boda u EU-u i za 0,1 bod u eurozoni.

Optimizam su na početku godine iskazali samo menadžeri u sektoru maloprodaje čiji je indeks porastao za 2,2 boda u EU te za 2,7 bodova u eurozoni.

Indeks očekivanja menadžera o zapošljavanju pao je u siječnju za pola boda u EU te za 0,2 boda u eurozoni.

Ekonomska je neizvjesnost u EU pojačana, prema rastu indeksa za 0,4 boda, dok je u eurozoni neznato ublažena, uz pad indeksa za 0,2 boda.

Tagovi: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Slovenije A sa stabilnim izgledima. To je opravdalo brojnim prednostima zemlje, uključujući članstvo u EU-u i eurozoni, snažan gospodarski rast i snažnu fiskalnu potporu tijekom pandemije.
Troškovi bolnica otišli su u nebo
BOLNICE
Troškovi bolnica otišli su u nebo
ZAGREB - Troškovi bolnica otišli su u nebo, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da su računi i do pet puta veći nego lani pa dodatnih 3,5 milijardi kuna iz proračuna neće biti dovoljno.
Moodys snizio rejting Ukrajine zbog neizvjesnog vraćanja dugova
REJTING
Moodys snizio rejting Ukrajine zbog neizvjesnog vraćanja dugova
ZAGREB - Agencija Moodys snizila je u petak kreditni rejting Ukrajine s "Caa2" na Caa3" uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske invazije.
EK i službeno odobrio Hrvatskoj produljenje roka za sredstva iz EUSF-a
ROKOVI
EK i službeno odobrio Hrvatskoj produljenje roka za sredstva iz EUSF-a
ZAGREB - Europska komisija je u petak i službeno potvrdila produljenje roka za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do kraja lipnja 2023., što je dogovoreno još u veljači u razgovoru premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.
Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju porasle rekordnih 33 posto
BERLIN - Proizvođačke cijene u Njemačkoj u travnju su dosegnule nove rekordne razine, više od 33 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije, priopćio je u petak njemački savezni statistički ured Destatis.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE