GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za europsku ekonomiju poboljšana u listopadu; u Hrvatskoj pogoršanje

Očekivanja za europsku ekonomiju poboljšana u listopadu; u Hrvatskoj pogoršanje
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 16:25
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za gospodarstvo EU-a i eurozone poboljšana su u listopadu dok su u Hrvatskoj zamjetno pogoršana, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru i industriji, pokazalo je u četvrtak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u listopadu za 3,3 boda u odnosu na rujan, na 109,4 boda, izvijestila je Komisije.

Najviše su se pogoršala očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru i industriji, što se očitovalo u padu indeksa za 5,7 odnosno za četiri boda.

Val pesimizma zahvatio je i potrošače, iskazan u padu indeksa za 3,3 boda.

Najblaže je pogoršanje zabilježeno u maloprodaji, čiji je indeks pao za 0,9 bodova.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je gotovo nepromijenjeno, uz rast indeksa za samo 0,1 bod.

Poslovni su čelnici prilagodili očekivanja o zapošljavanju prigušenim prognozama za gospodarstvo. pa je indeks EEI u listopadu pao za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 109,6 bodova, najnižu razinu od svibnja.

Komisija je u današnjem izvješću prvi puta objavila indeks ekonomske neizvjesnosti (EUI) koji je u Hrvatskoj u listopadu porastao za 1,9 bodova u odnosu na rujan, na 4,4 boda, očitujući povišenu razinu nesigurnosti u pogledu kretanja u gospodarstvu u idućem razdoblju.

Poboljšanje u EU i eurozoni

Ekonomska klima u EU poboljšala se pak u listopadu u odnosu na rujan, što se očitovalo u rastu indeksa za jedan bod, na 117,6 bodova.

Eurozona je bilježila nešto blaže poboljšanje, uz rast indeksa za 0,8 bodova, na 118,6 bodova.

Najviše su na oba područja poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za 2,8 bodova u EU, te za tri boda u eurozoni.

Ojačao je i optimizam među poslovnim čelnicima u građevinskom sektoru, iskazan u rastu indeksa za 1,5 bodova u EU, te za 1,4 boda u eurozoni.

U maloprodaji EU-a i eurozone očekivanja su tek skromno poboljšana, uz rast indeksa na oba područja za 0,6 bodova.

Poslovni čelnici u industriji bili su tek neznatno optimističniji nego u rujnu i indeks je u EU porastao za 0,3 boda, te za 0,1 bod u eurozoni.

Pesimizam su iskazali samo potrošači pa je indeks koji mjeri njihova očekivanja pao u EU za 0,9 bodova, te za 0,8 bodova u eurozoni.

Poslovni čelnici i dalje planiraju zapošljavati, pa je indeks EEI porastao za 1,2 boda u EU, te za 1,1 bod u eurozoni, pokazuje izvješće EK.

Neizvjesnost je u gospodarstvu tek neznatno ublažena, ali je još uvijek znatno iznad pretpandemijske razine, pokazalo je istraživanje EK, uz blagi pad novog indeksa na 14 bodova u EU i na 15 bodova u eurozoni.

Tagovi: Očekivanja za europsku ekonomiju, Europska komisija, ekonomija EU
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE