GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u studenome, potrošači iznimka
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 13:32
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u studenome, potaknuta valom optimizma u građevinskom sektoru, koji je prevagnuo nad izraženim pesimizmom potrošača, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u studenome za 1,9 bodova u odnosu na listopad, na 111,3 boda.

Najviše su poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u građevinskom sektoru, što se očitovalo u rastu indeksa za 6,3 boda.

Izraženiji optimizam pokazali su i čelnici u industriji, čiji je indeks porastao za 2,8 bodova.

Poboljšana su i očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru, ali osjetno blaže, uz rast indeksa za 1,2 odnosno 0,8 bodova.

Potrošači su pak pokazali pesimizam, pa je indeks koji mjeri njihova očekivanja pao za 2,7 bodova.

Poslovni čelnici signalizirali su da će u idućem razdoblju pojačano zapošljavati, što se očitovalo u snažnom rastu indeksa EEI, za 3,5 bodova u odnosu na listopad.

Pandemija i problemi u nabavi i dalje stvaraju neizvjesnost, pa je novi indeks EUI u studenome porastao za čak 4,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 8,6 bodova.

Potrošači pesimistični

Ekonomska klima u EU u studenome se pak pogoršala u odnosu na listopad, što se očitovalo u padu indeksa za jedan bod, na 116,6 bodova.

Pesimizam je obojio i očekivanja u eurozoni, čiji je indeks pao za 1,1 bod u odnosu na listopad, na 117,5 bodova.

Raspoloženje su i u EU i u eurozoni obilježili potrošači, koji očekuju lošija vremena, pa je njihov indeks u EU pao za 2,1 a u eurozoni za dva boda.

Čelnici u sektoru maloprodaje pokazali su pak optimizam na pragu sezone božićne kupovine, što je rezultiral rastom indeksa u EU za 1,6 bodova, te za 1,8 bodova u eurozoni.

Blago su poboljšana i očekivanja čelnika u građevinskom i uslužnom sektoru, čiji je indeks u EU porastao za 0,5 odnosno za 0,2 boda. U eurozoni porasli su za po 0,4 boda, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Očekivanja poslovnih čelnika u industriji bila su više-manje nepromijenjena.

Poslovni čelnici i dalje planiraju zapošljavati, pa je indeks EEI porastao za 1,4 bod u EU te za 1,7 bodova u eurozoni, unatoč naglašenoj neizvjesnosti zbog kontinuiranih problema u nabavi, ali i naglog rasta broja zaraženih covidom 19.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, hrvatska ekonomija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE