GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo pogoršana su u veljači, odražavajući val pesimizma među menadžerima u industriji koji je prevagnuo nad najvišom razinom optimizma u maloprodaji otkada je Europska komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u veljači za 1,3 boda u odnosu na siječanj, na 112,6 bodova, pokazuje izvješće Europske komisije.

Najviše su u tekućem mjesecu pogoršana očekivanja među menadžerima u industriji, iskazana u padu indeksa za 4,8 bodova.

Oslabilo je i raspoloženje u građevinskom i uslužnom sektoru, što se očitovalo u padu odgovarajućih indeksa za 1,6 odnosno 0,7 bodova.

Potrošači su u mjesecu na izmaku također manje optimistični nego što su bili u siječnju kada su njihova očekivanja dosegnula najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke za Hrvatsku. U veljači je indeks koji iskazuje njihova očekivanja pao za 1,3 boda.

Jedina iznimka bio je sektor maloprodaje, čiji je indeks poskočio za 7,2 boda u odnosu na siječanj, na 20,1 bod, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti podatke.

Komisija je u danas objavljenom izvješću prvi puta objavila i novi pokazatelj očekivanja zapošljavanja (EEI) koji je u Hrvatskoj u veljači pao za 3,4 boda u odnosu na siječanj, signalizirajući predviđanja menadžera da će u predstojećem razdoblju manje zapošljavati nove radnike.

Potrošači i industrija podigli raspoloženje u EU i eurozoni

U Europskoj uniji i eurozoni klima je u veljači blago poboljšana u odnosu na siječanj, iskazana u rastu ESI-ja za 0,5 odnosno 0,9 bodova.

Poboljšanje proizlazi iz optmističnijih potrošača, čiji je indeks u EU porastao za 1,2 boda, te 1,5 bodova u eurozoni. Poboljšana su i očekivanja među menadžerima u industriji, čiji je indeks u EU porastao za 0,8 bodova, te za 0,9 bodova u eurozoni.

Raspoloženje među menadžerima u uslužnom i maloprodajnom sektoru bilo je više-manje nepromijenjeno i u eurozoni i u EU.

Pogoršana su tek očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks u EU pao za jedan bod, te za pola boda u eurozoni.

Menadžeri na oba područja ujedno predviđaju da će u idućem razdoblju manje zapošljavati nove radnike. Tako je EEI u Europskoj uniji pao za 0,6 bodova, a u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na siječanj.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je poboljšana ekonomska klima u Francuskoj i Španjolskoj, čiji je ESI porastao 1,9 odnosno 1,2 boda. Blago su poboljšana i očekivanja u Njemačkoj, iskazana u rastu indeksa za 0,6 bodova, dok su u Italiji bila nepromijenjena u odnosu na siječanj.

Tagovi: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, Europska komisija, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Rohani: Iran 11. travnja nastavlja s gospodarskim aktivnostima
NAJAVE
Rohani: Iran 11. travnja nastavlja s gospodarskim aktivnostima
TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je u nedjelju da će se "niskorizične" gospodarske aktivnosti nastaviti 11. travnja u zemlji koja je najsnažnije pogođena koronavirusom na području Bliskog istoka.
Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna
ZADUŽIVANJE
Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna
ZAGREB - Rupa će biti teška deset milijardi eura samo za tri iduća mjeseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde eura iz europskih fondova.
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije
STAVOVI
Von der Leyen za europski Mashallov plan za borbu protiv pandemije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je poziv za masovno ulaganje u proračun EU dok se europski blok suočava sa snažnim negativnim ekonomskim učinkom pandemije koronavirusa.

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
REAKCIJE
Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa.
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
NAJAVE
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
ZAGREB - "Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE