GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 09:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečni pad od 2,4% (realno i nominalno) promet u trgovini na malo u ožujku 2020. bio je viši za realnih 14,3% (15,5% nominalno).

Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio realno niži za 5,0%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 33,6%. Posljedica je to učinka baznog razdoblja budući da su u drugoj polovici ožujka 2020. za razliku od 2021. većina trgovina neprehrambenim proizvodima bila zatvorena.

Na rast su upućivali već objavljeni podaci i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji tijekom prvog tromjesečja bilježe poboljšanja. Uz to, unatoč visokoj razini neizvjesnosti, prosječne plaće nastavile su rasti i tijekom prvih mjeseci 2021. Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3% prometa dok je u dvije trgovačke struke (44,7% ukupnog prometa) promet pao.

Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2020. ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (za 105,5%) te Audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (za 58,5%). S druge strane, najveći utjecaj na godišnji pad nominalnog došao je od pada prometa u kategoriji Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s padom prometa od 7,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do ožujka promet u maloprodaji realno je viši za 6% u odnosu na isto razdoblje lani što je ujedno najviša stopa od prvog tromjesečja 2019.

Oporavak trgovine na malo nastavit će se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, rastom plaća, ali i možebitnom normalizacijom putovanja koju očekujemo prema kraju svibnja. Podaci za travanj trebali bi zabilježiti ponovno dvoznamenkastu stopu rasta budući da je u istom razdoblju 2020. godine pad realnog prometa u maloprodaji premašio 25%.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE