GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama

Očekuje se nastavak oporavka maloprodaje po dvoznamenkastim stopama
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 09:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečni pad od 2,4% (realno i nominalno) promet u trgovini na malo u ožujku 2020. bio je viši za realnih 14,3% (15,5% nominalno).

Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima bio realno niži za 5,0%, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 33,6%. Posljedica je to učinka baznog razdoblja budući da su u drugoj polovici ožujka 2020. za razliku od 2021. većina trgovina neprehrambenim proizvodima bila zatvorena.

Na rast su upućivali već objavljeni podaci i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji tijekom prvog tromjesečja bilježe poboljšanja. Uz to, unatoč visokoj razini neizvjesnosti, prosječne plaće nastavile su rasti i tijekom prvih mjeseci 2021. Prema izvornim indeksima, godišnji porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, koje čine 55,3% prometa dok je u dvije trgovačke struke (44,7% ukupnog prometa) promet pao.

Najveći porast nominalnog prometa u odnosu na ožujak 2020. ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi (za 105,5%) te Audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (za 58,5%). S druge strane, najveći utjecaj na godišnji pad nominalnog došao je od pada prometa u kategoriji Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s padom prometa od 7,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,7%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do ožujka promet u maloprodaji realno je viši za 6% u odnosu na isto razdoblje lani što je ujedno najviša stopa od prvog tromjesečja 2019.

Oporavak trgovine na malo nastavit će se i u nadolazećim mjesecima podržan rastućim očekivanjima potrošača, rastom plaća, ali i možebitnom normalizacijom putovanja koju očekujemo prema kraju svibnja. Podaci za travanj trebali bi zabilježiti ponovno dvoznamenkastu stopu rasta budući da je u istom razdoblju 2020. godine pad realnog prometa u maloprodaji premašio 25%.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE