GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Globalni minimalni porez za tvrtke donio bi dodatnih 220 milijardi dolara

OECD: Globalni minimalni porez za tvrtke donio bi dodatnih 220 milijardi dolara
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit poduzeća donijelo bi vladama dodatnih 220 milijardi dolara godišnjeg prihoda, prema ažuriranoj procjeni Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Riječ je o znatno većem iznosu od prvotno procijenjenih 150 milijardi dolara koliko bi donijelo uvođenje porezne stope od 15 posto.

Više od 130 zemalja, koje predstavljaju 90 posto svjetskog gospodarstva, pristalo je uvesti nižu granicu poreza na dobit poduzeća 2021. godine, čime žele spriječiti multinacionalke u traženju niskih poreznih stopa, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Minimalna globalna porezna stopa poznata je kao drugi stup porezne reforme koju predviđa OECD. Prvi stup, koji predviđa oporezivanje tvrtki na kojima ostvaruju dobit radi suzbijanja utaje poreza, a usmjeren je prvenstveno na digitalne divove, još nije dovršen.

OECD je također povisio svoju procjenu iznosa godišnje dobiti koja bi mogla potpasti pod odredbe prvog stupa, sa 125 milijardi dolara na 200 milijardi dolara. To bi stvorilo 13 do 36 milijardi dolara dodatnih poreznih prihoda, što bi također značajno pomoglo zemljama s niskim i srednjim prihodima.

"Međunarodna zajednica postigla je značajan napredak u provedbi ovih reformi, koje bi trebale osigurati pravednije međunarodne porezne aranžmane i bolje funkcioniranje u digitaliziranom i globaliziranom svjetskom gospodarstvu", objasnio je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann u priopćenju za javnost.

"Nova analiza ekonomskog učinka ponavlja važnost brze, učinkovite i sveobuhvatne provedbe ovih reformi kako bi se osiguralo ostvarenje ovih značajnih potencijalnih prihoda", dodao je.

Tagovi: OECD, Globalni minimalni porez za tvrtke
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE