GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD očekuje globalni pad BDP-a od 6 posto, a u 2021. oporavak od 5,2 posto

OECD očekuje globalni pad BDP-a od 6 posto, a u 2021. oporavak od 5,2 posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u ažuriranim prognozama predviđa pad globalnog gospodarstva u ovoj godini od šest posto, nakon čega se u 2021. očekuje rast od 5,2 posto, uz pretpostavku da epidemija ostane pod kontrolom.

No, prema jednako vjerojatnom scenariju u slučaju drugog vala zaraze, globalno bi gospodarstvo ove godine moglo pasti za 7,6 posto, nakon čega bi iduće poraslo za svega 2,8 posto.

Za američko gospodarstvo, najveće u svijetu, za ovu godinu predviđaju pad od 7,3 posto, a potom rast od 4,1 posto u 2021. godini. U slučaju drugog vala zaraze, američko bi gospodarstvo moglo pasti za 8,5 posto u ovoj godini a iduće porasti za svega 1,9 posto, objavio je OECD.

Za eurozonu očekuju pad gospodarstva od 9,1 posto u ovoj godini te rast od 6,5 posto u idućoj godini. No u slučaju drugog vala, pad u eurozoni mogao bi dosegnuti 11,5 posto, nakon čega bi rast u 2021. iznosio 3,5 posto.

Daleko najveći pad među gospodarstvima OECD-a predviđaju Britaniji, gdje se očekuje pad gospodarstva od 11,5 posto u ovoj godini, a potom u 2021. oporavak uz stopu rasta od devet posto. U slučaju drugog vala zaraze, gospodarstvo bi moglo pasti čak 14 posto ove godine te porasti u 2021. za pet posto, objavio je OECD u ažuriranim prognozama.

Do kraja 2021. godine gubitak prihoda nadmašit će razine iz svih recesija zadnjih sto godina, izuzev razdoblja rata, uz teške i dugotrajne posljedice za građane, tvrtke i vlade”, napisala je glavna ekonomistica OECD-a Laurence Boone u predgovoru izvješća o ažuriranim izgledima za gospodarstvo.

Budući da će mjere u odgovoru na koronakrizu oblikovati gospodarske i socijalne izglede za iduće desetljeće, Boone poziva vlade da se ne ustručavaju potrošnje financirane dugom kako bi podržale slabo plaćene radnike i investicije.

"Ultrapopustljive monetarne politike i veće zaduživanje država nužni su i bit će prihvatljivi sve dok gospodarska aktivnost i inflacija budu prigušeni a nezaposlenost visoka”, istaknula je Boone.

Budući da zbog prijetnje drugog vala zaraze neizvjesnost ostaje izražena, sada nije vrijeme za potpirivanje trgovinskih napetosti i vlade bi trebale surađivati na liječenju virusne bolesti i cjepivu, poručila je glavna ekonomistica.

Tagovi: OECD, globalna ekonomija, globalni ekonomski pad, koronakriza
PROČITAJ I OVO
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE