GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Rat donosi sve ozbiljnije rizike svjetskom gospodarstvu

OECD: Rat donosi sve ozbiljnije rizike svjetskom gospodarstvu
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Gospodarska šteta koju je prouzročio rat u Ukrajini osjeća se u cijelom svijetu, a rizici su sve ozbiljniji i mogli bi prigušiti gospodarsku aktivnost i potaknuti ionako visoku inflaciju, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Najvažnije su posljedice rata izgubljeni životi i humanitarna kriza povezana s ogromnim brojem ljudi pod opsadom i u bijegu, konstatira OECD.

No, rast je izazvao i brojne ekonomske posljedice, dodaju.

Ukrajinski i ruski BDP relativno su mali, ali dvije zemlje veliki su proizvođači i izvoznici ključnih prehrambenih proizvoda, minerala i energije i rat je već proizveo značajne ekonomske i financijske šokove, naglašava OCD, izdvajajući skok cijena nafte, plina i pšenice.

Nastave li cijene rasti, to bi moglo smanjiti stopu rasta svjetskog BDP-a u prvoj godini za više od jednog postotnog boda i izazvati duboku recesiju u Rusiji, napominju.

Stopa inflacije mogla bi pak na globalnoj razini porasti za 2,5 postotnih bodova, a bila je visoka već na početku godine, upozoravaju, poručujući središnjim bankama da i dalje budu usretočene na kontrolu očekivanja inflacije.

Cijene energije "alarmantno su poskočile", primijetio je OECD, podsjetivši da udio Rusije u globalnoj opskrbi prirodnim plinom iznosi 16 posto, a udio u opskrbi naftom 11 posto.

Vlade bi mogle ublažiti negativan utjecaj sukoba na gospodarski rast dobro osmišljenim, ciljanim mjerama fiskalne potpore, smatraju, sugeriraju, navodeći primjer oporezivanja velike dobiti kompanija.

Mnoge vlade morat će kratkoročno ublažiti udarac visokih cijena energije, proširiti izvore nabave i poboljšati energetsku efikasnost.

Zemljama koje su najteže pogodili poremećaji u opskrbi poljoprivrednim sirovinama iz Rusije i Ukrajine mogla bi pomoći veća proizvodnja u članicama OECD-a, izbjegavanje protekcionizma i multilateralna podrška logistici, tvrde.

Tagovi: Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
OPORAVAK
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
MADRID - Najprije su tu turisti: usprkos ratu u Ukrajini i sve skupljim energentima, opet su masovno pohrlili u Španjolsku. Mallorca, ionako najposjećeniji otok Europe je prošle sezone bila praktično puna, a slično je bilo i na Kanarskom otočju gdje sezona, zbog blage klime traje još duže.
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
INDUSTRIJA
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
BERLIN - Nestabilna 2022. godina za njemačku industriju nije mogla imati sjajan završetak - u prosincu je proizvodnja pala za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
ZARADE
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
BERLIN - Lani su realne plaće u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plaća od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE