GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Slovenski BDP zbog koronakrize pada za 7,8 posto

OECD: Slovenski BDP zbog koronakrize pada za 7,8 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski BDP ove bi godine zbog koronakrize mogao pasti za 7,8 posto, prema procjeni koju je u srijedu objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

OECD navodi da bi slovenski BDP ove godine mogao pasti i za 9,1 posto bude li na jesen drugog vala epidemije Covida-19.

Ne bude li drugog vala, Sloveniji OECD za iduću godinu prognozira rast BDP-a od 4,5 posto, te rast od samo 1,5 posto u slučaju da se drugi val ipak dogodi.

Također, u ovisnosti hoće li drugog vala biti ili ne, OECD Sloveniji ove godine najavljuje stopu nezaposlenosti od 6,4 , odnosno 6,9 posto, a u idućoj 5,4 odnosno 8,1 posto.

Što se tiče inflacije, OECD procjenjuje da će ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto.

Kako se navodi u analizi stanja ekonomije u odnosu na pandemiju i mjere koje je poduzela vlada, Slovenija je do sada radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije donijela fiskalne mjere ukupno vrijedne 4,5 posto BDP-a, no OECD navodi da su potrebne i dodatne mjere za osiguranje dugoročne održivosti gospodarskog razvoja u novim uvjetima.

Pri tome se posebno upozorava na potrebu rješavanja pitanje dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, te potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u gospodarstvu koji OECD smatra previsokim.

Procjena pada slovenskog BDP-a zbog pandemije koronavirusa veća je od većina prognoza koje su zadnja dva mjeseca dale međunarodne i domaće slovenske ustanove.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u drugoj je polovici travnja ocijenio je da će slovenski BDP ove godine pasti za 8,1 posto, Europska komisija u svibnju je navela mogući pad od sedam posto, slovenska središnja banka u svibnju je pad ekonomskih aktivnosti ove godine postavila na 6,5 posto, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) na 5,5 posto, dok je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) iz travnja pad slovenskog BDP-a procjenjivala na osam posto.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD
PROČITAJ I OVO
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
PREPORUKE
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
BEOGRAD - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je dva prioriteta za novu vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE