GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Slovenski BDP zbog koronakrize pada za 7,8 posto

OECD: Slovenski BDP zbog koronakrize pada za 7,8 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski BDP ove bi godine zbog koronakrize mogao pasti za 7,8 posto, prema procjeni koju je u srijedu objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

OECD navodi da bi slovenski BDP ove godine mogao pasti i za 9,1 posto bude li na jesen drugog vala epidemije Covida-19.

Ne bude li drugog vala, Sloveniji OECD za iduću godinu prognozira rast BDP-a od 4,5 posto, te rast od samo 1,5 posto u slučaju da se drugi val ipak dogodi.

Također, u ovisnosti hoće li drugog vala biti ili ne, OECD Sloveniji ove godine najavljuje stopu nezaposlenosti od 6,4 , odnosno 6,9 posto, a u idućoj 5,4 odnosno 8,1 posto.

Što se tiče inflacije, OECD procjenjuje da će ove godine iznositi jedan posto, a iduće između 1,7 i dva posto.

Kako se navodi u analizi stanja ekonomije u odnosu na pandemiju i mjere koje je poduzela vlada, Slovenija je do sada radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije donijela fiskalne mjere ukupno vrijedne 4,5 posto BDP-a, no OECD navodi da su potrebne i dodatne mjere za osiguranje dugoročne održivosti gospodarskog razvoja u novim uvjetima.

Pri tome se posebno upozorava na potrebu rješavanja pitanje dugoročne, odnosno trajne nezaposlenosti, te potrebu smanjivanja vlasničkog portfelja države u gospodarstvu koji OECD smatra previsokim.

Procjena pada slovenskog BDP-a zbog pandemije koronavirusa veća je od većina prognoza koje su zadnja dva mjeseca dale međunarodne i domaće slovenske ustanove.

Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u drugoj je polovici travnja ocijenio je da će slovenski BDP ove godine pasti za 8,1 posto, Europska komisija u svibnju je navela mogući pad od sedam posto, slovenska središnja banka u svibnju je pad ekonomskih aktivnosti ove godine postavila na 6,5 posto, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) na 5,5 posto, dok je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) iz travnja pad slovenskog BDP-a procjenjivala na osam posto.

Tagovi: slovenski BDP, slovenska ekonomija, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE