GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma

OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma
PARADIGMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pozvala je vlade da osmisle novi koncept za gospodarstvo kako bi ojačale njegovu otpornost u postpandemijskom razdoblju.

Vlade ne smiju časiti časa, moraju pripremiti teren za oporavak gospodarstva u postkriznom razdoblju, rekao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria u srijedu na internetskoj konferenciji.

Njegov mandat na čelu OECD-a završava u svibnju, a naslijedit će ga Australac Mathias Cormann

"Nakon katastrofalne 2020. godine izgledi su se poboljšali", istaknuo je glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone, ne navodeći nove nove brojke koje bi odražavale tu ocjenu.

OECD procjenjuje da je svjetsko gospodarstvo u pandemijskoj 2020. godini palo 3,4 posto, a ove bi godine po njima trebalo porasti 5,6 posto.

Pandemija je razotkrila slabosti, poput dugoročne nezaposlenosti koju nisu riješili ni državni paketi pomoći vrijedni milijarde dolara, upozorio je glavni ekonomist OECD-a.

Glavni tajnik OECD-a predložio je pak veće poreze na emisiju ugljičnog dioksida kako bi se zaustavile klimatske promjene.

Tagovi: OECD, nova ekonomska paradigma, Mathias Cormann
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE