GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma

OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma
PARADIGMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pozvala je vlade da osmisle novi koncept za gospodarstvo kako bi ojačale njegovu otpornost u postpandemijskom razdoblju.

Vlade ne smiju časiti časa, moraju pripremiti teren za oporavak gospodarstva u postkriznom razdoblju, rekao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria u srijedu na internetskoj konferenciji.

Njegov mandat na čelu OECD-a završava u svibnju, a naslijedit će ga Australac Mathias Cormann

"Nakon katastrofalne 2020. godine izgledi su se poboljšali", istaknuo je glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone, ne navodeći nove nove brojke koje bi odražavale tu ocjenu.

OECD procjenjuje da je svjetsko gospodarstvo u pandemijskoj 2020. godini palo 3,4 posto, a ove bi godine po njima trebalo porasti 5,6 posto.

Pandemija je razotkrila slabosti, poput dugoročne nezaposlenosti koju nisu riješili ni državni paketi pomoći vrijedni milijarde dolara, upozorio je glavni ekonomist OECD-a.

Glavni tajnik OECD-a predložio je pak veće poreze na emisiju ugljičnog dioksida kako bi se zaustavile klimatske promjene.

Tagovi: OECD, nova ekonomska paradigma, Mathias Cormann
PROČITAJ I OVO
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
RAČUNI
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE