GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije

OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 13:00
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.

"Pandemija covida-19 imala je veliki utjecaj na migracijske tokove u prvoj polovici godine", stoji u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja okuplja četrdesetak razvijenih zemalja.

Smanjen je broj izdanih novih boravišnih dozvola za 46 posto, ali bi on "mogao biti djelomično nadoknađen u drugoj polovici godine".

Taj pad "nije iznenađujuć" s obzirom na zatvorene granice i ograničena kretanja tijekom više mjeseci.

Međutim, utjecaj krize uvelike se razlikuje od zemlje do zemlje.

"Ima mnogo zemalja OECD-a, posebice izvan Europe, gdje je priljev migranata doslovce nula, poput Australije, Japana, Sjedinjenih Država, Južne Koreje", rekao je Jean-Christophe Dumont, šef OECD-ovog odjela za međunarodne migracije.

"U Europi je drukčija dinamika. Tako je na primjer u Švedskoj zabilježeno smanjenje, ali puno manje nego drugdje. U zemljama poput Francuske došlo je do izuzetno velikog pada broja izdanih dozvola, posebice u travnju, ali u lipnju se vratio na razinu od prošle godine."

"Sve u svemu, međunarodne migracije u zoni OECD-a bit će izuzetno male 2020.", navodi se u izvješću.

Godine 2019., prije pandemije, broj imigranata primljenih iz humanitarnih razloga u zemljama članicama OECD-a pao je za 25 posto. Taj se pad uglavnom pripisuje SAD-u gdje je administracija Donalda Trumpa pooštrila migracijsku politiku.

Nasuprot tome, migracije radnika "bilježe snažan rast" (+13 posto u prosjeku), posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu (+42 %), Finskoj (+29 %), Luksemburgu (+29 %) i Francuskoj (+12 %).

U europskim članicama OECD-a, Izraelu i SAD-u "imigranti su prekomjerno zastupljeni u uslužnom sektoru gdje ima veliki broj niskokvalificiranih radnika, posebice zaposlenih kao pomoć u kući te u hotelima i restoranima", podsjeća organizacija.

Tagovi: migracije, ekonomske migracije, migranti, OECD, pandemija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE