GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogorčeni radnici iz Vojvodine traže otvaranje granica između Hrvatske i Srbije

Ogorčeni radnici iz Vojvodine traže otvaranje granica između Hrvatske i Srbije
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
NOVI SAD - Hrvati iz pograničnih dijelova Vojvodine revoltirani su što Srbija i Hrvatska nisu otvorile granice za radnike i vlasnike zemlje, po modelu kakav funkcionira na srpsko-mađarskoj granici, prenosi u petak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“.

Više desetaka mještana Sonte, Sota, Ljube i Monoštora gotovo dva mjeseca ne mogu do svojih radnih mjesta u Hrvatskoj zbog zatvaranja granica 15. ožujka, zbog čega im je ugrožena egzistencija.

„Mislim da smo svi mi žrtve nejasno definirane politike i nespremnosti političara Srbije i Hrvatske za razgovore o položaju maloga čovjeka", izjavio je, kako navodi "Hrvatska riječ" razočarani uposlenik Erdutskih vinograda. On navodi kako je doveden u vrlo nezavidnu situaciju jer je pred ženidbom, a tvrtka mu je nedavno poslala obavijest o raskidu ugovora zbog nemogućnosti obavljanja ugovorenih poslova.

List dodaje kako je upit o tome hoće li dvije države riješiti problem radnika koji iz pograničnih područja putuju na posao, slično kao što je to riješeno s Mađarskom, uputio ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, ali da nisu dobili odgovor.

Srbija i Mađarska otvorile su 23. travnja granice za građane pograničnih područja koji rade ili imaju zemlju u susjednoj zemlji.

Pravo na prelazak granice imaju uposleni ili oni koji imaju zemlju unutar područja od 50 kilometara na teritoriju dvije države, što dokazuju potvrdama.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je takav model prelaska granice ponudio i svim ostalim susjednim državama, uključujući Hrvatsku, ali da dogovora još nema.

Tagovi: radnici iz Vojvodine, Vojvođani, srpsko-hrvatska granica, Bajakovo, Erdutski vinogradi, Sonta, Monoštor
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE