GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje

Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 22:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.

Naime, prema podacima DZS-a, uz rast od 1,5% u odnosu na prosinac (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), obujam industrijske proizvodnje u siječnju je bio viši za 1,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna godišnja kretanja u siječnju dominantno su bila pod utjecajem rasta proizvodnje u kategoriji Energija kod koje je zabilježen godišnji rast od 9,6%. Slijede kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,2%) te Kapitalni proizvodi (2,2%). S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta pridonio je godišnji pad u preostale dvije kategorije, Trajni proizvodi za široku potrošnju (-9,4%) te Intermedijarni proizvodi (-2,0%).

Promotrimo li djelatnosti prema područjima (NKD), prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje), nakon pada u studenom i prosincu, u siječnju zabilježila rast od 0,6% na godišnjoj razini. Godišnji rast kod prerađivačke industrije zabilježen je u 8 od 24 djelatnosti, pri čemu je najasnažniji rast zabilježen u potkategoriji Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, po stopi od 36,0%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad kod prerađivačke industrije i dalje bilježi potkategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, po stopi od 65,7%. Za razliku od prerađivačke industrije, kod Rudarstva i vađenja (-12,7%) zabilježen je godišnji pad, dok je kategorije Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen porast od 13,1%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u siječnju je, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, niži za 2,1% u usporedbi sa siječnjem 2020. godine. Uz navedena kretanja broja zaposlenih, u promatranom razdoblju proizvodnost rada bila je niža za 0,1%.

Podaci za siječanj potvrdili su očekivanja o početku, iako skromnog, oporavka industrijske proizvodnje početkom 2021. godine. Iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma u mjesecima ispred nas, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja. Dodatno, i epidemiološka slika utjecat će na dinamiku oporavka tijekom 2021. kao i brzina oporavka inozemne potražnje. S druge strane, niska prošlogodišnja baza doprinijet će snažnijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost ostat će i dalje najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara
ENORMNO
Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara
STOCKHOLM - Ukupna švedska potrošnja na suzbijanje pandemije i stvaranje uvjeta za 'zeleni' oporavak dosegnut će "astronomskih" 50 milijardi dolara, objavila je u četvrtak vlada, predstavljajući novi proračun.
Državni dug Crne Gore čak 103% BDP-a
ZADUŽENOST
Državni dug Crne Gore čak 103% BDP-a
PODGORICA – Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, iznosio je na kraju decembra prošle godine 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.
Marić: Novac za dugove zdravstva iz preraspodjela i rebalansa
DUG BOLNICA
Marić: Novac za dugove zdravstva iz preraspodjela i rebalansa
ZAGREB - Novac za podmirenje duga veledrogerijama naći će se u proračunskim preraspodjelama i rebalansu, onaj za covid dodatak suradnjom resora i uštedama, a za povrat poreza mladima predviđen je još uoči covid krize, rekao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić.
Stanogradnja i elektromobilnost španjolski prioriteti u oporavku od koronakrize
PRIORITETI
Stanogradnja i elektromobilnost španjolski prioriteti u oporavku od koronakrize
MADRID - Španjolska bi trebala dobiti prvu tranšu novca iz europskog fonda za oporavak u drugoj polovini godine, rekla je u četvrtak ministrica gospodarstva, a premijer je među prioritetima izdvojio stanogradnju i elektromobilnost.
OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma
PARADIGMA
OECD: Treba nam nova ekonomska paradigma
ŽENEVA - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pozvala je vlade da osmisle novi koncept za gospodarstvo kako bi ojačale njegovu otpornost u postpandemijskom razdoblju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE