GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju; u Hrvatskoj blaži pad

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju; u Hrvatskoj blaži pad
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je Hrvatska bila među osam zemalja EU-a u kojima je ponovo pala, pokazuje izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU porasla je u svibnju 11,4 posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima Eurostata potonula 18,2 posto.

U eurozoni proizvodnja je na mjesečnoj razini uvećana 12,4 posto u odnosu na travanj kada je smanjena također za revidiranih 18,2 posto.

Daleko najviše je na oba područja porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 47,7 posto u EU, te za 54,2 posto u eurozoni.

Najmanje je u EU porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 1,8 posto. U eurozoni je najskromniji rast proizvodnje zabilježen u energetskom sektoru, za 2,3 posto.

Pad proizvodnje na mjesečnoj razini bilježilo je u svibnju prema raspoloživim podacima Eurostata osam zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku gdje je smanjena 3,5 posto u odnosu na travanj kada je pala 5,6 posto.

Veći je pad proizvodnje na mjesečnoj razini među zemljama EU-a bilježila samo Irska, za 9,8 posto.

Najviše je u odnosu na travanj porasla proizvodnja u Italiji, za 42,1 posto. Slijede Francuska i Slovačka rastom proizvodnje za 20 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Cipar i Austriju.

Na godišnjoj razini pad u cijelom EU

U odnosu na prošlogodišnji svibanj industrijska je proizvodnja u EU i eurozoni smanjena za petinu, izračunali su europski statističari.

U travnju je u EU prema revidiranim podacima Eurostata pala 27,8 posto a u eurozoni 28,7 posto.

Najviše je na oba područja potonula proizvodnja kapitalnih dobara, za 29,5 posto u EU te za 28,4 posto u eurozoni. Slijedi proizvodnja trajnih potrošačkih dobara koja je na oba područja smanjena gotovo za četvrtinu.

Najblaži pad proizvodnje zabilježen je u energetskom sektoru, za 10,6 posto u EU te za 10,3 posto u eurozoni.

Proizvodnja je u svibnju na godišnjoj razini pala u svim zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao a najviše u Slovačkoj, za 33,5 posto.

Slijede Mađarska i Rumunjska gdje je potonula 27,6 odnosno 27,4 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u svibnju bila manja 12,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U travnju pala je 11,0 posto.

Najblaži pad proizvodnje bilježile su Finska, za 3,8 posto, i Malta, za 4,8 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja u EU, industrija, hrvatska industrija, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE